• Посилання скопійовано

ПДВ при експорті товару до та більше ніж 150 євро, якщо оплата в гривнях

Підприємство експортує товар, поставки бувають як до 150 євро, так і більше ніж 150 євро. Оплата від нерезидента надходить на банківських рахунок у гривнях. Це експортні операції? Що з ПДВ?

ПДВ при експорті товару вартістю до 150 євро

Відповідно до пп. 196.1.16 ПКУ не є об’єктом оподаткування операції з вивезення товарів за межі митної території України незалежно від обраного митного режиму товарів, митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро.

Дивимося відповідь податкової на питання в підкатегорії 101.24 ЗІР: «Який порядок відображення в податковій декларації з ПДВ операцій з ввезення на митну територію України та вивезення за межі митної території України незалежно від обраного митного режиму товарів, митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро?».

Податкова відповідає, що операції з вивезення за межі митної території України незалежно від обраного митного режиму таких товарів, вказуються у рядку 5 з обов’язковим поданням додатка 5 (Д5).

У додатку 5 такі операції відображаються в таблиці 1.

На операції, які не є об’єктом оподаткування ПДВ, податкові накладні не складаються.

Оскільки здійснюватиметься операція, яка не є об’єктом оподаткування, потрібно буде нараховувати компенсуючі ПЗ з ПДВ за пп. «а» п. 198.5 ПКУ на експортовані товари, якщо вони придбавалися з ПДВ. Поряд з цим слід буде нараховувати компенсуючі ПЗ з ПДВ за п. 199.1 ПКУ, якщо придбані товари, послуги використані в неоподатковуваних операціях частково (див. тут).

 

ПДВ при експорті товару вартістю більше ніж 150 євро

Такі операції оподатковуються в загальному порядку, прийнятому для операцій експорту товару. Причому незалежно від того, в іноземній валюті чи в гривнях буде отримуватися оплата, про що мова далі.

Про особливості обліку, оподаткування експорту товару можна почитати, приміром, тут, тут, тут.

 

Чи належить до експорту товару операція, якщо оплата в гривнях

Так. І ось чому.

Відповідно до ст. 1 Закону про ЗЕД експорт (експорт товарів) - продаж товарів українськими суб'єктами ЗЕД іноземним суб'єктам господарської діяльності (у тому числі з оплатою в негрошовій формі) з вивезенням або без вивезення цих товарів через митний кордон України, включаючи реекспорт товарів.

Тобто, експорт товару – це якщо український суб’єкт господарювання продає товар іноземному суб’єкту господарювання.

Причому оплата від нерезидента може надходити як в іноземній валюті, так і в гривнях. Про це ми писали, приміром, тут. За цим самим посиланням розглянуто бухгалтерський облік таких операцій.

 

Нерезидент компенсує резиденту послуги перевезення – що з ПДВ

Якщо перевізник (резидент України) є платником ПДВ і надає послуги з міжнародного перевезення пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом, що підтверджується єдиним міжнародним перевізним документом, такі послуги оподатковуються за ставкою ПДВ 0%, згідно з п. «а» пп. 195.1.3 ПКУ (детальніше див., приміром, тут).

Причому з метою оподаткування не потрібно розділяти маршрут митною територією України і поза такою територією. На всьому такому маршруті діє ставка 0% (див. відповідь на питання 6 в УПК № 610).

Якщо постачальник (експортер) отримує від перевізника резидента послуги міжнародного перевезення і надалі перевиставляє їх вартість для оплати нерезиденту, на наш погляд, резидент також повинен застосовувати ставку ПДВ 0% на вартість перевиставлених послуг. У всякому разі, саме так слід діяти, якщо резидент перевиставляє такі послуги перевезення в рамках договору транспортної експедиції, де резидент є експедитором (див. відповідь на питання 8 і 10 в УПК № 610).

Але якщо між постачальником (експортером) і нерезидентом укладено не договір транспортної експедиції, а договір на відшкодування чи компенсацію витрат перевезення, податкова може вважати, що це надання інших послуг, місце постачання яких згідно з п. 186.4 ПКУ – місце реєстрації постачальника, тобто, експортера. А відтак на таку компенсацію слід буде нарахувати ПДВ за ставкою 20%. Хоча ми так не вважаємо.

Для уникнення непорозумінь з податковою, якщо укладено договір відшкодування, компенсації витрат, може бути доречним отримати ІПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243781
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024248