• Посилання скопійовано

Направлення працівників на навчання за кордон: додаткове благо та ПДВ

Підприємство (школа) направляє своїх працівників у відрядження на навчання за кордон на декілька днів. Чи вважається це додатковим благом для працівників зі сплатою ПДФО, ВЗ та ЄСВ? Чи потрібно після сплати рахунку за навчання складати, реєструвати податкову накладну? Чи є ПДВ?

Додаткове благо

Відповідно до вимог пп. 14.1.47 ПКУ, додаткові блага – кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу IV цього Кодексу).

У питанні зазначено, що підприємство (школа) направляє своїх працівників на навчання за кордон та оплачує його повну вартість нерезиденту, тут не уникнути ПДФО та ВЗ, оскільки оплата, здійснена іноземному навчальному закладу, не підпадає під пп. 165.1.21 ПКУ. 

В даному випадку, вартість навчання відносять до доходу працівника у вигляді додаткового блага з застосуванням натурального коефіцієнта 1,219512 до суми ПДФО, до суми ВЗ коефіцієнт не застосовується. У додатку 4ДФ об’єднаної звітності суму доходу у вигляді оплати навчання відображають з ознакою доходу «126».

Нагадаємо, що витрати на навчання не входять до фонду оплати праці (пп. 3.10 та 3.24 Інструкції № 5) та зазначені серед виплат, з яких не стягується ЄСВ (п. 9 і п. 11 розд. ІІ Переліку №1170), тому нараховувати ЄСВ на вартість навчання не потрібно.

 

ПДВ та податкова накладна

Відповідно до пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Місцем постачання послуг є місце фактичного надання послуг у сфері культури, мистецтва, освіти, науки, спорту, розваг або інших подібних послуг, включаючи послуги організаторів діяльності в зазначених сферах та послуги, що надаються для влаштування платних виставок, конференцій, навчальних семінарів та інших подібних заходів (пп. 186.2.3 ПКУ).

Отже, не є об'єктом оподаткування ПДВ вартість сплаченого навчання, оскільки місце постачання послуг - поза межами України, тому й податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються. Відповідно не потрібно виписувати податкову накладну та реєструвати її в ЄРПН.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202415
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242401
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202418
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024207