• Посилання скопійовано

ПДВ при коригуванні гарантійного платежу з оренди

Підприємство надало в оренду приміщення і отримало гарантійний платіж, як забезпечення будь-яких платежів за договором, нарахувавши ПЗ з ПДВ. 05.04.22 р. минає 1095 днів, відведених на коригування ПН. А 01.04.22 р. прийнято рішення про зарахування в рахунок заборгованості. Що з ПДВ?

Поняття гарантійного платежу і нарахування ПЗ з ПДВ

Поняття гарантійного платежу чинним законодавством не врегульовано. Тому правовий статус такого платежу визначається кожним конкретним договором оренди.

Як правило, гарантійний платіж виступає завдатком. 

Завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов'язання і на забезпечення його виконання (ч. 1 ст. 570 ЦКУ).

За своєю суттю зазначений «завдатковий» гарантійний платіж є орендною платою. Таким чином, він збільшує базу оподаткування ПДВ у орендодавця на дату першої події (див. п. 187.1 ПКУ). Тобто, на дату отримання цього платежу орендодавець нараховує ПЗ з ПДВ, складає ПН. Причому сторони мають погодити, який конкретно платіж забезпечується гарантією. Порядок погодження може встановлюватися договором, або додатковою угодою до договору. Наприклад, якщо додатковою угодою встановили, що гарантійний платіж буде оплатою оренди в останній місяць оренди, то в ПН на отриманий платіж і зазначають, що це оренда за останній місяць оренди. 

Але згодом сторони можуть змінити призначення гарантійного платежу. Чинне законодавство не містить заборони так робити. Приміром, вони можуть домовитися про зарахування гарантійного платежу в рахунок заборгованості орендної плати за інший місяць оренди. 

 

Яким чином здійснювати коригування ПДВ?

Дивимося відповідь на подібне питання в підкатегорії 101.24, ЗІР: «Як відображається в податковому обліку з ПДВ зарахування передоплати, отриманої по одному договору, в погашення заборгованості за поставлені товари по іншому договору, якщо касовий метод податкового обліку сторонами не застосовується?».

Податкова відповідає так:

При зарахуванні попередньої оплати, отриманої по одному договору, в погашення заборгованості за поставлені товари по іншому договору постачальником (продавцем) має бути складений РК до ПН, яка була складена при отриманні коштів як попередньої оплати.

Такий РК підлягає реєстрації в РПН) отримувачем (покупцем) товарів, попередня оплата за які зарахована в рахунок погашення заборгованості за товари, поставлені по іншому договору.

Постачальник (продавець) товарів/послуг має право зменшити суму ПЗ за таким РК після його реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем).

Отримувач (покупець) товарів/послуг повинен зменшити ПК на дату отримання РК незалежно від того, чи зареєстрований розрахунок коригування в ЄРПН, чи ні.

Коригування ПЗ відображається у рядках 7 та 8 розд. І декларації з ПДВ. Коригування ПК відображається у рядку 14 розд. ІІ декларації.

Ось така відповідь податкової:

Причому, на наш погляд, така сама процедура коригування здійснюється і в разі зарахування платежу за одним договором оренди.

 

Але тут постає додаткове питання: чи можна зменшити ПЗ з ПДВ в період військового стану, коли ПН не реєструються в ЄРПН?

На наш погляд, ні, не можна. На підставі первинних документів на період воєнного стану дозволено відображати тільки ПК, згідно з п. 32-2 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ. Подібна норма для зменшення ПЗ не передбачена. Тому зменшити ПЗ можна буде тільки після поновлення реєстрації ПН і РК і реєстрації орендарем РК.

Але податкова може мати іншу думку. Тому можна звернутися до неї за індивідуальною податковою консультацією з цього питання.

 

А як в цьому разі бути з терміном давності щодо можливості реєстрації РК?

РК до ПН не може бути зареєстрований в ЄРПН пізніше 1095 календарних днів з дати складання ПН, до якої складений такий РК (див. п. 192.1 ПКУ).

Разом з тим відповідно до п. 102.9 ПКУ на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, що вводиться в Україні, зупиняється перебіг строків, визначених цим Кодексом, іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Це означає, що якщо строк давності для можливості реєстрації РК минає 05.04.22 р., то такий строк слід подовжити на період дії правового режиму воєнного стану. Наприклад, якщо такий період триватиме, припустимо 150 днів, то з дати 05.04.22 р. відлічуємо такі 150 днів. Останній такий день і буде граничною датою, до якої можна зареєструвати РК. 

В період реєстрації РК орендодавець матиме право зменшити ПЗ з ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10211
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202433
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202459
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427