• Посилання скопійовано

Перехідні операції у разі призупинення «вугільної» пільги з ПДВ

ФОП платник ПДВ користується пільгою при постачанні вугілля за п. 45 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. З 01.01.2022 р. ця норма втрачає чинність. Які особливості перехідних операцій?

Відповідно до п. 45 підр. 2 розд. ХХ ПКУ:

  • Тимчасово, до 1 січня 2022 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД.
  • У разі застосування зазначеної пільги норми пункту 198.5 ПКУ не застосовуються в частині товарів/послуг, необоротних активів, суми податку на додану вартість з вартості яких були включені до податкового кредиту у звітних (податкових) періодах, що передували періоду початку застосування пільги.

Але якщо ФОП придбавав вугілля з ПДВ і відображав ПК в період дії пільги, він в загальному порядку нараховує компенсуючий ПДВ за п. 198.5 ПКУ на вартість такого вугілля. Адже ненарахування ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ передбачено тільки стосовно вугілля, придбаного до початку застосування пільги.

Поряд з цим, при продажу вугілля після закінчення дії пільги, тобто, починаючи з 01.01.2022 р. (за умови, що дію пільги законодавці не продовжать), ПЗ з ПДВ нараховується в загальному порядку, за ставкою 20%.

Але якщо буде нараховуватися в загальному порядку ПЗ з ПДВ, то в принципі не буде потреби нараховувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ.

Тепер розглянемо конкретні перехідні операції.

 

 

1. ФОП до 01.01.2020 року придбав вугілля без ПДВ, а продає після цієї дати. Чи потрібно нараховувати ПДВ?

Так, потрібно нараховувати в загальному порядку ПДВ (за умови, що дію пільги законодавці не продовжать).

 

2. ФОП у грудні 2021 р. придбаває вугілля з ПДВ, яке не буде продано або буде продано тільки частково. Чи потрібно на всю суму придбання нараховувати компенсуючий ПДВ за п. 198.5 ПКУ?

В п. 198.5 ПКУ зазначено, що якщо товари, послуги, необоротні активи придбані з ПДВ і призначаються для їх використання або починають використовуватися в операціях, звільнених від оподаткування, потрібно нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ.

З наведеного випливає, що компенсуюче ПЗ з ПДВ може нараховуватися на дату придбання товарів чи на дату початку використання у звільнених операціях.

Причому далі в цьому пункті цей момент уточнюється наступним чином.

З метою застосування цього пункту податкові зобов’язання визначаються по товарах/послугах, необоротних активах:

  • придбаних для використання в неоподатковуваних операціях - на дату їх придбання;
  • придбаних для використання в оподатковуваних операціях, які починають використовуватися в неоподатковуваних операціях, - на дату початку їх фактичного використання, визначену в первинних документах, складених відповідно до Закону про бухоблік.

Тобто, якщо на момент придбання товарів вже відомо, що вони будуть використовуватися у звільнених операціях, компенсуюче ПЗ з ПДВ потрібно нараховувати на дату придбання таких товарів.

Якщо на момент придбання товарів планується їх використання в оподатковуваних операціях, але потім товари починають використовуватися у звільнених операціях, компенсуюче ПЗ з ПДВ нараховують на дату фактичного використання у звільнених операціях.

Але варто врахувати, що для нарахування компенсуючих ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ складається зведена ПН, не пізніше останнього дня звітного періоду.

Тому з урахуванням наведених вище норм ФОП може скласти зведену ПН в кінці грудня тільки на обсяг вугілля, проданого в грудні.

 

Чи можна суму ПДВ за податковою накладною на придбання вугілля в грудні 2021 р. включити до складу ПК в одному з наступних звітних місяців протягом 1095 днів?

Відповідно до п. 198.6 ПКУ у разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 1095 календарних днів з дати складення податкової накладної/розрахунку коригування.

Тому ФОП може суму ПДВ за податковою накладною на придбання вугілля в грудні 2021 р. включити до складу ПК в одному з наступних звітних місяців протягом 1095 днів.

Але це ніяким чином не вплине на необхідність нарахувати компенсуючі ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ. Адже з цієї норми випливає, що нарахувати потрібно тоді, коли виникло право на ПК, незалежно від того, скористався платник ПДВ цим правом чи ні.

 

Перехід з неоподаткованих операцій до оподаткованих якось повинен відображатись в податковій декларації з ПДВ?

Чинним законодавством це не передбачено.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Обладнання передано на гарантійний ремонт нерезиденту: що з ПДВ?
    ТОВ в рамках гарантійного ремонту передало обладнання постачальнику-нерезиденту для проведення діагностики. В результаті було переналаштовано програмне забезпечення. Вивезення товару було в митному режимі переробки за межами митної території (код 61), а ввезення – в режимі імпорту. Чи потрібно сплачувати мито та складати ПН при вивезенні та імпорті за ставкою 0%?
    08.05.20248
  • Аванс повернено після сплину 1095 днів: як відкоригувати ПК?
    ТОВ - замовник робіт оплатило аванс за роботи виконавцю. Виконавець склав та зареєстрував ПН від 6 березня 2017 р. З моменту складання ПН минуло 1095 днів. Виконавець повертає кошти у квітні 2024 р. Підприємство планує скласти бухгалтерську довідку та на основі неї скласти РК. Виконавець наполягає, що ТОВ має скласти і зареєструвати ПН на нього. Як скласти РК на цю госпоперацію?
    08.05.202424
  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20245
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202439
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 796