• Посилання скопійовано

Особливості застосування «вугільної» пільги з ПДВ

Підприємство придбаває вугілля у постачальника, який відмовився від застосування вугільної пільги з ПДВ. В подальшому частину вугілля буде продано із застосуванням пільги, а частину - без. Як формується ПК та ПЗ з ПДВ за такими операціями?

Пунктом 45 підрозділу 2 розділу XX ПКУ передбачене тимчасове, до 1 січня 2022 року, звільнення від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Крім того, п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ передбачено, що до 1 січня 2022 року постачальники вугілля та/або продуктів його збагачення застосовують касовий метод обліку податкових зобов'язань і податкового кредиту з ПДВ.

Разом з тим, платник податків може відмовитися від використання зазначеної пільги чи зупинити її використання на один або декілька звітних (податкових) періодів шляхом подання заяви, форма якої наведена в додатку 3 до Порядку  №21.

У Заяві зазначається звітний (податковий) період, з якого платник податку не передбачає використання податкової пільги, але не раніше звітного (податкового) періоду, що настає за звітним (податковим) періодом, в якому подано заяву.

Тобто, заява подається до настання звітного періоду, в якому платник податку планує не користуватися пільгою, передбаченою п. 45 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

Тут варто звернути увагу, що платники, які відмовилися від застосування "вугільної" пільги, визначають податкові зобов'язання за касовим методом. Якщо ж платник податку користується пільгою, то він визначає ПЗ та ПК з ПДВ за датою першої події.

 

Податковий кредит

Відповідно до пп. 198.3 ПКУ нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Таким чином, якщо підприємство придбаває вугілля у платника податку, що не користується податковою пільгою, то воно враховує всю суму ПДВ у складі свого ПК за отриманою від такого постачальника ПН. При цьому, якщо таке підприємство на момент придбання вугілля користується податковою пільгою, то воно визначає ПК за датою першої події.

 

Податкові зобов’язання

Якщо в подальшому постачання придбаного з ПДВ вугілля здійснюється із використання пільги, то такий платник податку має нарахувати ПЗ з ПДВ за правилами, визначеними пп. 198.5 ПКУ, якщо придбання таких товарів/послуг здійснювалося з ПДВ у період застосування ним такого пільгового режиму оподаткування ПДВ (у частині суми ПДВ, що було включено до ПК при придбанні такого вугілля і використано у звільнених операціях).

Якщо ж інша частина вугілля буде реалізовуватись без застосування податкової пільги, то підприємство визначає ПЗ з ПДВ за касовим методом, нараховує ПЗ з ПДВ на постачання такого вугілля у звичайному порядку, а включені до ПК суми ПДВ не коригує.

 

Алгоритм дій платника податку

Підсумовуючи вищенаведене зазначимо алгоритм дій платника податків:

  • суму ПДВ при придбанні вугілля слід включати до ПК (за умови реєстрації ПН);
  • нараховуються ПЗ з ПДВ у розмірі суми ПДВ, що було включено до ПК при придбанні вугілля, що використано у звільненій операції;
  • суму ПДВ включено до ПК при придбанні вугілля, що в подальшому підлягає постачанню та без застосування пільги не коригується, а ПЗ з ПДВ визначаються за загальною ставкою, але за касовим методом.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відступлення права вимоги: що з ПДВ?
    Підприємство 1 передплатило за послуги підприємству 2 (ПН зареєстрована, але послуги не отримані). Підприємство 1 винне також підприємству 3 компенсацію за відновлення об’єкта оренди. Укладено тристоронню угоду про відступлення права вимоги, за якою підприємство 1 повернуло оплату підприємству 3 в рахунок компенсації. Причому підприємство 1 зникло. Що з ПДВ у підприємств 1 та 3?
    18.03.2024180
  • Експорт послуг комп’ютерного програмування: що з ПДВ?
    ФОП на загальній системі, платник ПДВ, надає нерезиденту послуги комп’ютерного програмування. Чи оподатковується така операція ПДВ? Якщо так, то як виправити помилку, якщо ПДВ не нараховувалося?
    13.03.202432
  • Чи нараховувати компенсуюче ПДВ при експорті права на користування комп’ютерною програмою?
    ТОВ - платник ПДВ розробляє програмне забезпечення, обліковуючи витрати (зарплата, амортизація комп’ютерів, послуги сторонніх організацій) на субрахунку 154. Після створення ПЗ обліковуватиметься на субрахунку 125. ТОВ надаватиме нерезиденту невиключне право на користування ПЗ (необ’єктні послуги щодо ПДВ). Чи нараховувати ПДВ за пп. 198.5 і пп. 199.1 ПКУ?
    12.03.202424
  • Чи складати ПН на помилковий платіж та РК на його повернення?
    На рахунок юрособи-платника ПДВ 05.02.2024 р. надийшли кошти у сумі 250 тис. грн від колишнього покупця ФОП - неплатника ПДВ, з яким розірвано відносини. ФОП у призначенні платежу помилково вказав "Оплата за товар". ФОП-покупець надав листа про помилку з проханням повернути кошти. Кошти повернули 04.03.2024 р. Які строки встановлені для повернення помилкових коштів, та якщо між контрагентами немає договірних відносин (або договір уже розірвано), чи нараховують ПЗ з ПДВ?
    11.03.20241 9171
  • Чи звільняється від оподаткування ПДВ операція з продажу дистриб’ютором товару дилеру в рамках проєкту МТД?
    Організація ESP – єдиний дистриб’ютор товарів і має дилерів. Дилер отримує кошти, які звільнені від ПДВ у рамках міжнародно-технічних договорів. Організація ESP буде продавати дилеру свій товар. Чи є ця операція звільнена від ПДВ?
    27.02.202433