• Посилання скопійовано

Як виправити неправильне сальдо на рахунку 641/ПДВ?

Якими записами виправити дебетове сальдо на рахунку 641/ПДВ, що виникло через неправильне ведення обліку в минулих роках? Сума велика, коригувати попередні періоди немає можливості. Необхідно "списати" даний залишок.

Якщо помилка в обліку та у фінзвітності належить до минулих періодів, то виправити її потрібно за правилом п. 4 П(С)БО 6 - виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

Оскільки сума помилки велика, то вона є суттєвою з метою складання фінзвітності. Це означає, що не можна просто списати її за рахунок нерозподіленого прибутку без аналізу причин, з яких вона виникла.

Як правило, облік на рахунку 641/ПДВ ведеться у кореспонденції з рахунками 644 та 643, 70, 94, 31, а також можливі розрахунки з митницею – якщо підприємство є імпортером. Розрахунки з митницею ведуться на рахунку 377 або 685 – на розсуд самого платника ПДВ.

Тож за минулі періоди слід перевірити:

  1. Правильність нарахування податкових зобов’язань (обороти з рахунками 70, 643);
  2. Правильність відображення податкового кредиту від постачальників (обороти з рахунком 644);
  3. Правильність нарахування ПДВ за п. 198.5 ПКУ та з інших причин (обороти з рахунком 949);
  4. Звірити розрахунки з митницею – за їх наявності (обороти з рахунком 377 або 685). До речі, звірити розрахунки з митницею можна онлайн в особистому кабінеті на веб-порталі «Єдине вікно»
  5. Перевірити правильність та повноту відображення сплати ПДВ до бюджету (обороти з рахунком 31 в частині списання сум ПДВ до бюджету зі спецрахунку в СЕА ПДВ). Інформацію про ці операції можна дістати з Кабінету платника податків, розділ «Стан розрахунків з бюджетом».
  6. Перевірити інші операції за їх наявності, які тут не зазначені – зокрема, виправлення помилок, сплату штрафних санкцій тощо.

Кожну виявлену помилку слід виправляти за вищезазначеним правилом:

  • Або шляхом коригування сальдо балансових рахунків 641/ПДВ та рахунків 643, 644 (в розрізі контрагентів),  377 або 685 (митниця), а також рахунку 31 в частині залишку на спецрахунку в СЕА ПДВ;
  • Або шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку, якщо помилка пов’язана з рахунками 70, 949. В цьому разі слід додатково з’ясувати, чи правильно відображені доходи і витрати в минулих періодах, адже це вже впливатиме на податкову декларацію з податку на прибуток.

Якщо причину помилки знайти не вдасться, а залишки на рахунках 643, 644, 377 (685), 31 правильні, то відкоригувати дебетове сальдо на рах. 6415/ПДВ  доведеться через сальдо нерозподіленого прибутку. З цією метою робиться запис Дт 442 Кт 6415/ПДВ. Проте, нагадуємо, це не зовсім коректний спосіб виправлення помилки, тож його слід застосовувати обережно, впевнившись в тому, що немає помилок у відображенні сум доходів та витрат з метою оподаткування податком на прибуток.

Після виправлення помилок на рахунку 641/ПДВ його сальдо на кінець звітного місяця повинно відповідати підсумку деклрації з ПДВ за цей місяць: рядок 18 декларації відповідає кредитовому сальдо на рахунку 641/ПДВ, а рядок 21 декларації – дебетовому сальдо на рахунку 641/ПДВ.

В будь-якому разі коригування здійснюються в обліку датою  виправлення помилки, а в балансі виправлені рядки відображаються вже на початок того звітного періоду, за який складається баланс. Зокрема, при складанні звітності за 2020 рік можна скласти бухдовідку про виправлення помилок та провести її в обліку 31 грудня 2020 року, а виправлені рядки відобразити вже на початок 2020 року у графі 3 балансу на 31 грудня 2020 року.

Також виправлення помилок з коригуваням сальдо нерозподіленого прибутку відображається у Звіті про власний капітал – більш докладно див. приклад 2 у цьому матеріалі. Результати виправлення помилки у Звіті про власний каптіал див. у зразку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024955
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249255
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435