• Посилання скопійовано

Критерій обов’язкової реєстрації платником ПДВ експедитора

Відповідно до пп. 292.4 ПКУ, доходом експедитора є його винагорода. Коли експедиційній компанії необхідно рееструватися платником ПДВ, якщо сума наданих послуг з перевезення, включаючи експедиційну винагороду, сягає 1 млн грн (чи якщо сама експедиційна винагорода сягає 1 млн грн)?

Відповідно до пп. 181.1 ПКУ, у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 000 000 грн (без урахування ПДВ), така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 ПКУ, крім особи, яка є платником ЄП першої - третьої групи.

Тобто, якщо експедитор є платником ЄП групи ІІІ, неплатник ПДВ, він не реєструється платником ПДВ при досягненні граничного обсягу постачання 1 000 000 грн.

Якщо експедитор є платником податку на прибуток, то він повинен обов’язково зареєструватися платником ПДВ, якщо перевищить граничний обсяг постачання 1 000 000 грн.

 

Щодо доходу експедитора за пп. 292.4 ПКУ

В цьому пункті зазначено, що у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента). Але ця норма встановлює порядок визначення оподатковуваного доходу для цілей єдиного податку, а не реєстрації платником ПДВ. Тому ми її не беремо до уваги.

 

Які операції з постачання товарів/послуг вважаються оподатковуваними операціями для цілей реєстрації платником ПДВ?

Відповідаючи на це питання в підкатегорії 101.02, ЗІР, податкова зазначила, що до оподатковуваних операцій для цілей реєстрації платником ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню за:

  • основною ставкою ПДВ, 
  • ставкою 7 відсотків, 
  • нульовою ставкою ПДВ та 
  • звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

Тобто, до розрахунку потрібно брати ті операції, які оподатковувалися би ПДВ, чи були звільнені від оподаткування, якщо би експедитор був платником ПДВ.

Якщо би експедитор був платником ПДВ, він би користувався нормою пп. 189.4 ПКУ, де сказано, що базою оподаткування для товарів/послуг, що передаються/отримуються у межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління, є вартість постачання цих товарів/послуг, визначена у порядку, встановленому ст. 188 ПКУ

Причому датою збільшення ПЗ та ПК платників податку, що здійснюють постачання/отримання товарів/послуг у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів та без права власності на такі товари/послуги, визначається за правилами, встановленими ст. 187 і 198 ПКУ.

Тобто, якби експедитор був платником ПДВ, він би нараховував ПЗ на всю вартість послуг, включаючи як послуги перевезення, отримані від сторонніх осіб, так і власні експедиторські послуги.

Тому експедиційній компанії необхідно рееструватись платником ПДВ, якщо вона перебуває на загальній системі оподаткування і якщо сума наданих послуг з перевезення, включаючи експедиційну винагороду, сягає 1 млн грн.

А якщо експедиційна компанія перебуває на ЄП групи ІІІ і є неплатником ПДВ, то, повторимося, при досягненні цього обсягу вона не реєструється платником ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024943
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249175
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435