• Посилання скопійовано

Ставка ПДВ 7% за послугами із тимчасового розміщування (проживання)

Чи має право СГ, який не є СГ-готелем (відсутній КВЕД 55.10) при постачанні послуг «Організація заходу», до яких входить послуги із тимчасового розміщування (проживання), застосовувати ставку ПДВ 7%?

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій» від 04.11.2020 р. № 962-ІХ вносить зміни до ПКУ. Зокрема, тимчасово, до 1 січня 2023 року, операції з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010 ), оподатковуються за ставкою ПДВ у розмірі 7% (пп. 74 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ).

Зверніть увагу, що норма пп. 74 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ набирає чинності з першого дня місяця, наступного за місяцем опублікування цього Закону. Закон опубліковано у офіційному виданні «Голос України» від 22.12.2020 р. №237. Тож норма діє з 01.01.2021 року.

Норма, яка дозволяє тимчасово застосовувати ставку 7% ПДВ, встановлена не тільки до конкретного виду послуг, а й до СГ, який працює в готельному бізнесі, а саме для СГ, які надають послуги із тимчасового розміщування (проживання) та здійснюють діяльність за КВЕД  55.10.

За умовами запитання, платник ПДВ - посередник здійснює діяльність за КВЕД 82.30: організування конгресів і торговельних виставок. Цей клас включає організування, просування і/або проведення різних подій, таких як бізнес-покази, збори, конференції та зустрічі, з організацією та наданням персоналу для роботи в місцях проведення подібних заходів або без надання персоналу. 

Правові основи оподаткування ПДВ (у тому числі перелік операцій, на які розповсюджується ставка 7%) встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ. Згідно з пп. «а» і «б» пп. 185.1 ПКУ, об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України. Ставка ПДВ за розміром 7% встановлена пп. 74 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ до визначених у цій нормі СГ.

Наразі немає роз’яснень з боку податкових органів, але можна припустити, що контролюючий орган буде застосовувати подібний підхід, як до послуг посередництва в галузі медичних послуг (див. ІПК від 21.01.2020 р. № 205/6/99-00-07-03-02-06/ІПК).

Податкові органи можуть виходити з того, що платник ПДВ не є готелем (відсутній клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010), як наслідок безпосередньо не надає послуги із тимчасового розміщування (проживання). Платник ПДВ виступає посередником між замовником та готелем, який має податкову пільгу та надає послуги з проживання. Тому, для операцій з постачання посередницьких послуг із організації і забезпечення надання послуг проживання норми пп.74 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ не діють. Такі операції слід оподатковувати ПДВ у загальному порядку за ставкою 20%.

Тож посереднику, який займається організаціями або проведенням різних подій (за умовами запитання - КВЕД 82.30), в податковій накладній слід зазначати базу оподаткування, суму ПДВ за ставкою 20% та загальну суму коштів, що підлягає сплаті замовником за наданою послугою «Організація заходу». 

Придбані від готелю послуги із тимчасового розміщування (проживання) платник ПДВ відображає у рядку 10.2 декларації з ПДВ. При заповненні рядка 10.2 обов’язковим є подання додатку 5, що заповнюється в розрізі контрагентів.

Таблиця 2 додаток 6 заповнюється тільки у разі здійснення у звітному (податковому) періоді операцій з постачання товарів/послуг, що звільнені від оподаткування ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024955
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249275
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435