• Посилання скопійовано

Зміна покупця при відступленні права вимоги: чи складати РК до ПН?

Згідно з договором купівлі-продажу товарів була отримана попередня оплата та, відповідно, виписана ПН. Надалі був укладений договір про заміну сторони у зобов’язанні, а саме відбулася зміна покупця, тобто товар отримує інший покупець. Як бути із виписаною ПН на першого покупця?

При переуступці покупцем права вимоги для постачальник товару податкові наслідки з ПДВ відсутні, тобто немає підстав складати РК до ПН. Детальніше далі.

У постачальника при отриманні попередньої (авансової) оплати виникає обов'язок щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ, на суму яких він зобов'язаний скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН. Така ПН є підставою для боржника для включення сум ПДВ, зазначених у ній, до складу податкового кредиту.

Операція з уступки постачальником (первинним кредитором) права вимоги новому кредитору в обмін на грошові кошти, відповідно до пп. 196.1.5 ПКУ, не є об'єктом оподаткування ПДВ та не спричиняє податкових наслідків з ПДВ у первинного кредитора.

Згідно з пп. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для ПН, та зареєстрованому в ЄРПН.

При здійсненні операцій з уступки права вимоги не виникає жодної з обставин, перерахованих у пп. 192.1 ПКУ (зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, повернення постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг),  а отже, відсутні підстави для складання РК до ПН, складеної на дату настання «першої події» операції.

Перерахування постачальником коштів, отриманих від первинного кредитора як авансу, новому кредитору не є поверненням постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг покупцю/отримувачу (первинному кредитору), тому підстави для коригування сум податкових зобов'язань у такого постачальника відсутні.

ДПС в ІПК від 20.04.2018 р. №1732/6/99-99-15-03-02-15/ІПК та ДПС у м. Києві в ІПК від 30.11.2018 р. №5032/ІПК/26-15-12-01-18 повідомляють, що операція з уступки покупцем (первинним кредитором) права вимоги новому кредитору не спричиняє податкових наслідків з ПДВ для постачальника. Постачальник (боржник) на дату заміни кредитора у зобов'язанні:

1) не коригує податкові зобов'язання з ПДВ, визначені на дату отримання ним попередньої (авансової) оплати, оскільки у нього відсутні законодавчо визначені підстави для такого коригування;

2) та не складає ПН на нового кредитора, оскільки ПН вже складена на дату «першої події» операції (отримання авансу).

ДПС в ІПК від 26.07.2018 р. №3273/6/99-99-15-03-02-15/ІПК також повідомляє, що укладення договору переведення боргу не призводить до податкових наслідків з ПДВ, оскільки за ним передається зобов'язання, яке не є товаром чи послугами.

За операцією з переведення боргу не відбувається постачання товарів/послуг, а створюються зобов'язання вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію.

Новий кредитор на дату уступки йому постачальником (первинним кредитором) права вимоги до боржника не формує податковий кредит з ПДВ на суму такого відступленого права вимоги, а на дату отримання боргу від боржника – не нараховує податкові зобов'язання з ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202425
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 726
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432