• Посилання скопійовано

Реєстрація податкової накладної за рахунок показника Sперевищ

Підприємство не зареєструвало ПН (через брак ліміту), але відобразило ПДВ за такими накладними у декларації. У витязі щодо реєстраційного ліміту виник показник Sперевищ. Як в такому випадку реєструвати запізнілі податкові накладні?

Sперевищ

Платник ПДВ має право зареєструвати ПН/РК в ЄРПН на суму податку (∑ Накл), обчислену за формулою, передбаченою пп. 200-1.3 ПКУ. Всі показники формули обраховуються наростаючим підсумком, починаючи з 1 липня 2015 р.

Однією із складових зазначеної формули є загальна сума перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН (Sперевищ).

Зокрема, причиною виникнення показника Sперевищ, в даному випадку, є відсутність реєстрації в ЄРПН ПН/РК. Показник Sперевищ розраховується виключно на підставі даних податкової звітності з ПДВ та ЄРПН.

Тобто, якщо платник податку відобразив в декларації більшу суму зобов'язань з ПДВ ніж ту, на яку було зареєстровано ПН за відповідний період, то у нього виникає показник Sперевищ, який відповідно зменшує показник ∑Накл – суму на яку платник податку може зареєструвати ПН/РК.

Зверніть увагу, що розрахунок показника Sперевищ здійснюється окремо за кожний звітний (податковий) період без наростаючого підсумку.

 

Як реєструвати накладні?

У першу чергу зауважимо, що виникнення показника Sперевищ не призводить до «автоматичної» реєстрації ПН. Тобто такі ПН все ж таки потрібно буде зареєструвати. По-друге, ті податкові накладні, які було відображено у декларації, але не зареєстровано в ЄРПН в подальшому, реєструються за рахунок показника Sперевищ. Таким чином подальша їх реєстрація здійснюється за рахунок зменшення показника Sперевищ.

Своєю чергою, податківці у ІПК від 20.09.2019 р. №335/6/99-00-04-02-03-15/ІПК роз'яснювали, що платник податку має право зареєструвати в зазначеному вище порядку тільки податкові накладні за звітні періоди, в яких виникло перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН (SПеревищ). Податкова накладна/розрахунок коригування мають бути складені саме тим періодом, у якому виник показник SПеревищ.

Водночас, згідно з пп. 200-1.9 ПКУ зареєструвати таку ПН чи РК платник податку зможе:

  • або за умови наявності достатньої суми показника SНакл;
  • або на суму податку, що дорівнює значенню показника SПеревищ, зменшеного на суму задекларованих до сплати податкових зобов’язань за періоди починаючи з 1 липня 2015 року (включаючи податкові зобов’язання, які були сплачені платником податку, та податкові зобов’язання, які не були сплачені платником податку) та збільшеного на значення показника SПопРах незалежно від значення показника.

Тож, реєстрація може відбутися тільки у ∑НаклПеревищ, який розраховується за формулою: ∑Перевищ – ПЗ до сплати + ∑ПопРах, де:

  • ПЗ до сплати — сума задекларованих до сплати податкових зобов’язань з ПДВ за періоди починаючи з 01.07.2015 р. (включаючи податкові зобов’язання, які були сплачені платником податку, та податкові зобов’язання, які не були сплачені платником податку);
  • ∑ПопРах — загальна сума поповнення електронного ПДВ-рахунка з поточного рахунка платника податку.

При цьому показник ∑Перевищ зменшиться, а показника ∑НаклВид збільшиться на таку ж суму. Тобто платник податку має поповнити електронний рахунок ПДВ на суму ПДВ у ПН, що було зареєстровано (з врахуванням суми ПЗ у декларації до сплати), після чого зареєструвати ПН за відповідний місяць. Ліміт при цьому не зміниться, оскільки такі ПН фактично будуть зареєстровані за рахунок показника ∑Перевищ.

Зверніть увагу, що такий порядок реєстрації ПН поширюється лише на ті ПН, за якими у декларації було відображено ПЗ, але не зареєстровано в ЄРПН.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024781
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202425
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248255
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202428