• Посилання скопійовано

Продаж імпортного товару нижче собівартості: як облікувати та скласти ПН?

Підприємство планує продати невелику кількість товару нижче собівартості, оскільки товар оплачений в доларах, курс якого падає. На сьогодні курс долара набагато нижчий, ніж на момент оприбуткування товару. Як відобразити цю операцію в обліку та скласти ПН?

Відповідно до пп. «б» п. 7 П(С)БО 21, на кожну дату балансу немонетарні статті, які відображені за історичною собівартістю і зарахування яких до балансу пов'язано з операцією в іноземній валюті, відображаються за валютним курсом на початок дня дати здійснення операції. Тобто, курсові різниці за немонетарними статями не визначаються.

Разом з тим, згідно з п. 24 П(С)БО 9, запаси (товари також обліковуються у складі запасів) відображаються в бухгалтерському обліку і звітності за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації.

Запаси відображаються за чистою вартістю реалізації, якщо на дату балансу їх ціна знизилась або вони зіпсовані, застаріли, або іншим чином втратили первісно очікувану економічну вигоду (п. 25 П(С)БО 9).

Чиста вартість реалізації визначається за кожною одиницею запасів вирахуванням з очікуваної ціни продажу очікуваних витрат на завершення виробництва і збут. Сума, на яку первісна вартість запасів перевищує чисту вартість їх реалізації запасів, списуються на витрати звітного періоду (п. 26 та 27 П(С)БО 9).

Облік втрат, пов'язаних із знеціненням (уцінкою) запасів відповідно до П(С)БО  9 ведеться на субрахунку 946 «Втрати від знецінення запасів»

У п. 17 додатку 3 до Методичних рекомендацій №2 наведена відповідна кореспонденція рахунків бухгалтерського обліку операцій із запасами (цифри умовні):

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дебет

Кредит

Списано суму, на яку первісна вартість запасів перевищує чисту вартість їх реалізації 

946

281

2500,00

Відновлено раніше списану величину вартості запасів внаслідок зростання їх чистої вартості реалізації

281

71

2500,00


Докладніше про уцінений товар читайте тут.

Оскільки в ситуації, що розглядається, йдеться про продаж невеликої кількості товару нижче собівартості, то у разі його продажу не пов’язаній особі уцінку можна не проводити.

 

ПДВ

Відповідно до пп. 188.1 ПКУ, база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.  При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни їх придбання.

Виходячи з того, що первісною вартістю запасів, що придбані за плату, є їхня собівартість запасів, яка складається з фактичних витрат, наведнених в п. 9 П(С)БО 9, включаючи інші витрати, які безпосередньо пов'язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях, то з метою оподаткування ПДВ база оподаткування не може бути нижче витрат, повязаних з придбанням імпортного товару.

Нормами п. 15 Порядку №1307 передбачено, що у разі постачання товарів/послуг, база оподаткування яких, перевищує фактичну ціну постачання таких товарів/послуг постачальник (продавець) складає 2 податкові накладні:

  • одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання;
  • іншу – на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання над фактичною ціною, або може скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням сум ПДВ, розрахованих виходячи з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначених окремо за кожною операцією з постачання товарів/послуг.

У податковій накладній (в т. ч. зведеній), яка складена на суму такого перевищення, робиться позначка відповідно до п. 8 Порядку №1307 (15 – складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання). Така податкова накладна отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої податкової накладної, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.

Підпунктом 1 п. 16 Порядку № 1307 передбачено, що у графі 2 «Номенклатура товарів/послуг постачальника (продавця)» крім номенклатури товарів/послуг також зазначається: «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання».

У разі складання податкових накладних, особливості заповнення яких викладені у п. 15 Порядку № 1307, графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 11 не заповнюються (пп. 9 п. 16 Порядку № 1307).

Інші графи зведеної податкової накладної заповнюються без особливостей.

 ***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024900
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248815
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432