• Посилання скопійовано

Помилкову ПН зареєстровано, але не включено до декларації з ПДВ: як виправити це?

Підприємство помилково склало та зареєструвало ПН від 21.12.2018 р., а потрібно було скласти 22.12. У лютому 2019 р. цю помилку виявлено, складено та зареєстровано правильну ПН від 22.12.2018 р. та РК до помилкової накладної (його складено 21.12.2018 р., а зареєстровано у лютому 2019 р.). Як виправити звітність з ПДВ, щоб уникнути суми перевищення?

У даному випадку слід скласти уточнюючий розрахунок з ПДВ за грудень 2018 року, у якому слід включити помилкову податкову накладну від 21.12.2018 р. ДФС у листі від 12.03.2018 р. №978/6/99-99-12-02-01-15/ІПК наводить алгоритм заповнення уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ:

  • в графу 4 уточнюючого розрахунку переносяться показники декларації, що уточнюється;
  • у графі 5 відображаються всі показники декларації з урахуванням виправлених помилок;
  • в графі 6 відображається абсолютне значення помилки за всіма заповнениними в уточнюючому розрахунку рядками з відповідним знаком (+/-), а у разі, якщо абсолютне значення дорівнює нулю, то відповідний рядок не заповнюється.

При цьому, в уточнюючому розрахунку відображаються всі заповнені рядки декларації, що уточнюється. Не заповнені рядки в декларації, в уточнюючому розрахунку залишаються не заповненими. В даному випадку виправлятися будуть рядки 1.1, 9 розділу І декларації з ПДВ та рядки розділу ІІІ декларації, на які вплине зміна рядка 9 – рядок 18 або 19, та наступні рядки – за необхідності. Крім того, платник ПДВ при поданні уточнюючого розрахунку зобов'язаний сплатити штраф у розмірі 3% недоплати – у разі позитивного значення графи 6 рядка 18 уточнюючого розрахунку. Сума нарахованого штрафу відображається у графі 6 рядка 18.1.

До уточнюючого розрахунку додається уточнюючий додаток 5, до якого слід включити лише один рядок, а саме -  помилкову податкову накладну від 21.12.2018 р.

Оскільки в ЄРПН було зареєстровано меншу суму податкових зобов’язань за лютий 2019 р. (тому що у лютому зареєстровано, але не задекларовано від’ємний РК), ніж було включено в декларацію за цей же період, як раз і виникла сума перевищення 39 359,23 грн.

Аналогічно складається уточнюючий розрахунок за лютий 2019 р., у якому уточнюється значення рядків 7 та 9,  а також відповідні рядки розділу ІІІ декларації. В цьому випадку замість уточнюючого додатку 5 формується уточнюючий додаток 1, до якого включається РК до помилкової податкової накладної.

Показник ∑Перевищ розраховується виключно на підставі даних податкової звітності з ПДВ та ЄРПН, тому для його врегулювання і слід привести у відповідність показники звітності та ЄРПН. Додатково див. тут та тут.

Хоча фактично і немає підстав для відображення у декларації помилкових ПН та регулюючих РК, але на практиці внаслідок такого невідображення їх у звітності як раз і виникає показник ∑Перевищ. Тому є два шляхи вирішення цієї проблеми – або подати уточнюючі розрахунки (як ми описали вище), або оскаржувати дії податківців (про це ми писали ось тут).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    Сьогодні 12:2911
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20241741
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202414
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024196
  • Особливості ПДВ в разі оплати фізособою за послуги, надані бюджетній установі
    Фізособа – працівник бюджетної установи оплатила зі свого особистого банківського рахунку на рахунок ТОВ (платник ПДВ) за послуги у сфері інформатизації за укладеним із даною установою та ТОВ договору про надання послуг. Як провести даний платіж в бухобліку? Як нарахувати ПДВ, якщо є виписаний рахунок і акт про надання послуг, а оплата надійшла не з бюджетного рахунку?
    12.04.202426