• Посилання скопійовано

У ТТН зазначено юрадресу замість адреси пункту розвантаження: чи є це помилкою?

Для прийняття рішення про реєстрацію ПН в ЄРПН подано документи, які підтверджують реальність операції. Проте у ТТН вказано юрадресу замість адреси пункту розвантаження. Чи є це помилкою та як її виправити?

Хоча у переліку документів, необхідних для прийняття рішення про реєстрацію ПН в ЄРПН не має згадки про ТТН, податківці все ж беруть до уваги інформацію із такого документу. Згідно з п. 14 Порядку №117 перелік документів включає, зокрема, первинні документи щодо постачання/придбання товарів. Тому під час перевірок податківці упереджено відносяться щодо зазначеної інформації у товарно-транспортній накладній.

Хоча зауважимо, що ТТН не може вважатися первинним документом для підтвердження послуги перевезення в світлі Закону про бухоблік та ПКУ. Проте цей документ підтверджує реальність операції перевезення і є одним із додаткових документів здійснення госпоперації.

Отже, основним документом на перевезення вантажів є ТТН, форму якої наведено в додатку 7 до Правил №363. Відповідно до п. 11.1 Порядку №363, ТТН може оформлюватися суб’єктом господарювання без дотримання форми, наведеної в додатку 7, за умови наявності в ній, зокрема, інформації про пункти навантаження та розвантаження із зазначенням повної адреси.

Податківці здійснюють відпрацювання ризикових контрагентів, фінансово-господарських операції з зазначеними контрагентами, щодо умов перевезення, пунктів навантаження та пунктів доставки, водіїв, які здійснювали перевезення та самих власників транспортних засобів, ІТС «Податковий блок», АІС «Митниця» та іншими наявними базами даних. Тому у випадку розбіжностей даних, це слугує належною доказовою базою для визнання операцій з перевезення не реальними. У випадку будь яких розбіжностей податківцями це сприймається як документування без фактичного здійснення операцій (див. тут).

Отже, ТТН підтверджує реальність операції перевезення і є одним із додаткових документів здійснення госпоперації (про це говорять й самі податківці у ІПК від 17.04.2019 р. № 1637/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Наприклад, у "ЗІР" (підкатегорія 102.02) податківці вважають, що покупець при визначенні фінрезультату до оподаткування відповідно до правил бухобліку не має підстав для врахування вартості послуг з перевезення вантажу при формуванні собівартості придбаних та реалізованих товарів, у разі відсутності товарно-транспортної документації, яка підтверджує отримання таких послуг, у тому числі, ТТН.

ТТН складається Замовником і виписується в кількості не менше чотирьох екземплярів (після набрання чинності наказом Мінінфраструктури №413 у трьох примірниках). Замовник - це вантажовідправник або вантажоодержувач, який уклав з перевізником договір про перевезення вантажів. За умовами запитання, замовником є вантажовідправник — постачальник товару. І ця особа засвідчує всі екземпляри ТТН підписом.

У випадку допущеної помилки, вважаємо, що виправити потрібно всі екземпляри складених ТТН. І рекомендуємо це зробити коректурним способом. Згідно з пп. 4.2 Положення №88 неправильний текст або цифри закреслюються і над закресленим надписується правильний текст або цифри. Закреслення здійснюється однією рискою так, аби можна було прочитати виправлене.

Тому з метою прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію ПН в ЄРПН платник податків може подати письмові пояснення, а також виправлену ТТН для уникнення ознак неможливості здійснення операції з постачання товарів, неправильні дані, про які зазначено у помилковій ТТН.

Платник ПДВ має право подати письмові пояснення та копії документів до ДФС в електронній формі протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання (п. 15  Порядку №117). Тому будьте уважними при заповненні товарно-транспортних накладних.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 689
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432