• Посилання скопійовано

Санаторно-курортні послуги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи: за якою датою виникає ПДВ?

Чи можна постачання послуг з санаторно-курортного лікування постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи вважати постачанням з оплатою за рахунок бюджетних коштів, якщо ці кошти надходять від Управління праці та соціального захисту населення?

Запитання:

ТОВ укладає тристоронні договори «Про надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам для оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Сторонами Договору є фізособа (далі – Постраждалий), Управління праці та соціального захисту населення (далі – Платник) та ТОВ (далі – Заклад). Розрахунки між сторонами проводяться в безготівковій формі шляхом перерахування Платником щорічної грошової допомоги для оздоровлення громадян, по мірі надходження бюджетних коштів відповідно до вимог бюджетного законодавства на рахунок Закладу. Кошти надходять на рахунок ТОВ з рахунку Управління праці та соціального захисту населення, Держказначейськлї служби України.

1. Чи можна постачання послуг з реабілітаційного лікування вважати постачанням з оплатою за рахунок бюджетних коштів?

2. Яким з пунктів ПКУ (187.7 чи 187.1 ПКУ) слід керуватися для визначення дати виникнення податкових зобов’язань з ПДВ при наданні з реабілітаційного лікування?

 

Відповідь:

Нормами ч. 2 ст. 13 Закону №796 передбачено, що на державу покладаються також зобов'язання щодо своєчасного медичного обстеження, лікування і визначення доз опромінення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи.

Відповідно до ст. 17 Закону №796 Кабмін, центральні органи виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику у сферах охорони здоров'я, соціального захисту населення, освіти і науки, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, управління зоною відчуження та зоною безумовного (обов'язкового) відселення, місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, громадські організації організують щорічне медичне обстеження (диспансеризацію), санаторно-курортне лікування всіх осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, запроваджують систему радіаційно-екологічного, медико-генетичного, медико-демографічного моніторингу на території України. Цими органами у регіонах найбільшого зосередження осіб, які постраждали, створюються спеціалізовані центри, в т. ч. дитячі, для обстеження, лікування, соціально-психологічної реабілітації та профорієнтації потерпілих осіб.

Статтею 14 Закону №796 визначено категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, для встановлення пільг і компенсацій. Зокрема, п. 1 ст. 14 Закону №796 визначено, що особи з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи (ст. 1011 і ч. 3  ст. 12), щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, хворі внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу, – це категорія 1.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 20 Закону № 796 особам, віднесеним до категорії 1 (п. 1 ст. 14), надаються такі гарантовані державою компенсації та пільги:

  • позачергове щорічне безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам, які мають ліцензію на провадження госпдіяльності з медичної практики, за надання послуг із санаторно-курортного лікування чи одержання за їх бажанням грошової компенсації у розмірі середньої вартості путівки в Україні;
  • право вільного вибору санаторно-курортного закладу відповідного профілю чи закладу відпочинку, які мають ліцензію на провадження госпдіяльності з медичної практики, та, за бажанням, здійснення доплати за надання додаткових послуг за рахунок власних коштів у разі недостатності суми щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок на санаторно-курортне лікування чи відпочинок у вибраному закладі. Санаторно-курортні заклади незалежно від форми власності зобов'язані надавати санаторно-курортні та оздоровчі послуги шляхом безготівкових їх розрахунків.

Пунктом 187.7 ПКУ визначено, що датою виникнення податкових зобов'язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов'язаннями перед бюджетом.

Крім цього, відповідно до пп. 197.1.6 ПКУ операції з постачання реабілітаційних послуг інвалідам, дітям-інвалідам, а також постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізосіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів звільняються від оподаткування ПДВ.

Пунктом 201.10 ПКУ встановлено, що при постачанні товарів/послуг платник податку – продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою.

ДФС у Львівській області в ІПК від 30.01.2019 р. №328/ІПК/12.1-10 повідомляє, що кошти, отримані закладом з бюджету як відшкодування вартості санаторно-курортних послуг, наданих фізособі –  постраждалому, згідно з тристороннім договором, включаються до бази оподаткування ПДВ у звітному періоді їх отримання на дату настання події, що визначена п. 187.7 ПКУ, за відсутності інформації, яка б підтверджувала статус фізособи – постраждалого, визначеної за пп. 197.1.6 ПКУ.

При цьому з питанням віднесення зазначених у зверненні послуг до тієї чи іншої категорії послуг податковий орган рекомендує звернутися до Мінекономрозвитку, МОЗ та Мінсоцполітики.

Однак Порядок надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджено постановою Кабміну №854.

У п. 3 Порядку №854 зазначено, що безоплатними санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок шляхом надання грошової допомоги забезпечуються громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме:

  • громадяни, віднесені до категорії 1, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі – громадяни, віднесені до категорії 1);
  • діти з інвалідністю, інвалідність яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою (далі – діти з інвалідністю).

Виходячи з норм ст. 14 Закону №796 та Порядку №854 путівки на санаторно-курортне лікування надаються інвалідам та дітям-інвалідам, які звільняються від оподаткування ПДВ на підставі пп. 197.1.6 ПКУ

Найбільший Telegram-канал для бухгалтерів в Україні

Крім того, в ситуації, яка розглядається, застосовується п. 187.7 ПКУ: датою виникнення податкових зобов'язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата їх зарахування на банківський рахунок платника податку.

Податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, підлягають реєстрації в ЄРПН в загальному порядку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 691
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432