• Посилання скопійовано

Сума за актом виконаних робіт менша або більша за суму кошторису (договору): як відкоригувати ПН?

В умовах договору між підрядником будівельних робіт та замовником окремо зазначено суму передплати у розмірі 50%. При складанні ПН підрядник вказує у графі 4 – грн, графі 5 – 2454, графі 6 – 0,5 тощо. Після завершення будівництва підрядник складає акт виконаних робіт, за яким іноді сума фактично понесених витрат є меншою або більшою за суму кошторису (договору). Як відкоригувати ПН?

Відповідно до п. 23 Порядку №1307 у разі коригування кількісних та/або вартісних показників табличної частини податкової накладної  у зв'язку зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадку повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником (продавцем) суми попередньої оплати товарів/послуг розрахунок коригування заповнюється у такому порядку:

  • показники рядка ПН, що коригується, зазначаються із знаком «-» окремо в кожній графі;
  • додається(ються) новий(і) рядок(ки) з виправленими показниками (за потреби), якому(им) присвоюється новий черговий порядковий номер, що не зазначався в ПН;
  • рядку ПН, що коригується, зазначеному із знаком «-», та новому(им) рядку(ам) з виправленими показниками, що його замінює(ють), присвоюється однаковий порядковий номер групи коригування, який зазначається у графі 2.2 табличної частини РК, та наводиться однакова причина коригування.

Кількість груп коригування у розрахунку коригування може бути необмежена. Кожній групі коригування присвоюється окремий наступний порядковий номер.

ДФС щодо особливостей складання РК до ПН повідомляє, що у разі зміни кількості товарів/послуг показники з граф 6 та 7 розділу Б ПН переносяться до граф 7 та 8 та розділу Б РК. При цьому з цієї пари в розділі Б РК зі знаком «-» заповнюється тільки графа 7.

ДФС в ІПК від 22.12.2018 р. №5382/6/99-99-15-03-02-15/ІПК щодо порядку складання РК до ПН, складених на дати попередньої оплати товарів, повідомляє таке: якщо постачальником - платником ПДВ на дату отримання попередньої (авансової) оплати за товари були складені відповідні ПН та надалі внаслідок проведення перерахунку на дату постачання таких товарів їх вартість зменшується, а залишок сум попередньої оплати зараховується в рахунок часткової оплати іншого товару, то на дату здійснення такого перерахунку платник ПДВ повинен скласти РК до ПН, складених на дати отримання попередньої оплати. Такі РК відповідно до п. 192.1 ПКУ підлягають реєстрації в ЄРПН покупцем товарів.

При цьому, якщо товар, в часткову оплату вартості якого зараховується залишок такої попередньої оплати, уже був поставлений та на дату такої поставки («першої події») постачальником було складено та зареєстровано в ЄРПН відповідну ПН, то за фактом зарахування попередньої оплати в рахунок часткової оплати вартості такого товару ПН постачальником не складається.

Якщо на дату зарахування залишку попередньої оплати в рахунок часткової оплати вартості іншого товару такий товар попередньо поставлений не був, то на дату такого зарахування постачальник - платник ПДВ повинен скласти ПН на суму попередньої оплати за такий інший товар («перша подія») і зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін.

Отже, в ситуації, що розглядається, кількість послуг за договором будівельного підряду завжди дорівнюватиме «1», сума отриманого підрядником авансу також не змінюватиметься.

У разі збільшення вартості робіт за договором будівельного підряду, відсоток отриманого авансу суми такого договору буде меншим (наприклад, 46%), що потребує складання РК на зменшення кількості у гр. 6 «-0,5» та «0,46» (код причини коригування 102). При цьому на залишок кількості (54%) та збільшену суму договору складається ПН на дату підписання сторонами договору акта виконаних робіт.

Відповідно у разі зменшення вартості робіт за договором будівельного підряду, відсоток отриманого авансу суми такого договору буде більшим (наприклад, 52%), що потребує складання РК на збільшення кількості у гр. 6 «-0,5» та «0,52» (код причини коригування 102). При цьому на залишок кількості (48%) та зменшену суму договору складається ПН на дату підписання сторонами договору акта виконаних робіт.

  • Докладніше про вплив умов договору підряду на складання податкових накладних читайте тут.
  • Як складаються податкові накладні за договором будівельного підряду, ми розглядали тут
  • Як заповнювати графи 6 та 7 ПН при сплаті авансу, якщо виконання будівельних робіт закривається поетапно, ми розглядали тут.
  • Як заповнити графу кількість у податковій накладній, з урахуванням зміни гривневого еквіваленту на кожну дату, читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10181
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202429
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202456
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202430
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427