• Посилання скопійовано

Якою датою складати РК до ПН при виявленні помилки?

Якою датою скласти РК до ПН від 25.12.2018 р. у випадку зменшення суми ПДВ? Помилку виявили 17.01.2019 р. Якщо скласти РК від 25.12.2018 р., то чи буде штраф у покупця за несвоєчасну реєстрацію такого РК? Чи можна скласти РК від 17.01.2019 р.?

Відповідно до п. 201.10 ПКУ реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування у ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:

  • для податкових накладних/розрахунків коригування, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, у якому вони складені;
  • для податкових накладних/розрахунків коригування, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, у якому вони складені;
  • для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача - платника податку, у яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

Тобто, за вищенаведеними нормами ПКУ, строк реєстрації РК на зменшення суми ПДВ – протягом 15 к.д. з дати отримання його покупцем від постачальника. При цьому складений такий РК може бути і раніше. Наприклад, РК складений у грудні, а надісланий покупцю 14 січня. Тоді покупець має його зареєструвати до 29 січня включно – протягом 15 к.д. з дати отримання.

Проте податківці в  ІПК від 20.07.2018 №3204/6/99-99-15-03-02-15/ІПК  в черговий раз радять платникам ПДВ при реєстрації РК на зменшення суми компенсації дотримуватися загальновстановлених строків для реєстрації ПН та РК на збільшення.  Вони пояснюють це тим, що у ПКУ не передбачено механізму фіксації дати отримання покупцем такого РК. Тому для недопущення помилок при складанні податкової звітності та уникнення непорозумінь при обрахунку в СЕА ПДВ ∑Перевищ слід реєструвати РК до ПН на зменшення в межах загальних строків. Ми прокоментували цю ІПК тут. Вочевидь, контрагент має на увазі саме цю позицію, і за такою позицією РК, складений у грудні, після 15 січня вже буде зареєстрований з порушенням строку.

Щодо дати, на яку складається РК, податківці зазначають:

  • у загальному випадку розрахунок коригування має бути складено на дату проведення перерахунку;
  • для виправлення помилок, допущених в обов’язкових реквізитах податкової накладної, розрахунок коригування складається на дату виявлення помилки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 631
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202430
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431