• Посилання скопійовано

Розблокування РК та сума перевищення: як відновити ліміт реєстрації ПН/РК?

РК на зменшення податкових зобов'язань датовані 17.11.2017 р., але 27.11.2017 р. заблоковані. За рішенням комісії частина РК розблоковані у січні 2018 р. За рішенням суду у листопаді 2018 р. в декларації такі РК відображені за правилами ПКУ, але у Витягу суми потрапили до рядка 6, через що позбавили підприємство реєстраційного ліміту. Як повернути реєстраційний ліміт?

Маємо ситуацію: є підприємство – платник ПДВ, який склав РК у листопаді 2017 року. Ці РК були заблоковані. Як вони мали відображатися в декларації з ПДВ за листопад? Відповідь – ніяк. Адже для постачальника за ст. 192 ПКУ право зменшити ПЗ з ПДВ з'являлося лише за фактом реєстрації РК (якого на той момент не було). 

Не потрапляли вони і до ЄРПН (через блокування). А тому на суму реєстраційного ліміту такі РК у листопаді 2017 року не могли вплинути жодним чином. Якщо це не так, то має місце помилка з боку податківців, про що слід або подавати скаргу, або звертатися до суду.  

Що далі? А далі все залежало від того, чи оскаржувалося рішення про блокування і коли подавалися документи про таке оскарження. Адже вже у січні 2018 року податківці наголошували: пояснення і копії документів до податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких у Реєстрі зупинено до 1 грудня 2017 року, платниками не подаються.

Припустимо, що все ж таки подати документи встигли у 2017 році і за ними було прийнято рішення (ще за старим порядком) про розблокування. У такому випадку розблокування повинно було відбутися датою, коли РК було надіслано до реєстрації. Тобто, до ЄРПН вони мали потрапити "заднім числом" у листопаді 2017 р. Саме так діяло на той момент програмне забезпечення СЕА ПДВ.  Не зважаючи на те, що за законом реєстрацію РК треба було проводити  у день настання однієї з таких подій:

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • прийнято та набрало чинності рішення про реєстрацію в ЄРПН;
  • набрання рішенням суду законної сили про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН. 

Якщо ж ні, і до ДФСУ або навіть до суду довелося звертатися у 2018 році, тут  слід теж уважно дивитися, якою датою такий РК фактично було внесено до ЄРПН. 

До факту такої реєстрації у платника не було можливості зменшити власні ПЗ з ПДВ в декларації (у іншому випадку – це помилка, яку треба виправляти за п. 50.1 ПКУ, шляхом подання уточнюючого розрахунку). 

Після розблокування слід діяти так: якщо РК фактично було зареєстровано у листопаді 2017 (тобто, заднім числом), то в місяці такого розблокування треба було подати уточнюючий розрахунок до декларації за листопад 2017, де й відобразити такий РК. Якщо ж реєстрація відбулася в січні 2018, то відобразити такий РК можна було лише в декларації за січень 2018 р., тобто, у місяці фактичної реєстрації. 

Щодо реєстраційного ліміту, то він до моменту реєстрації РК не повинен був змінюватися на суму ПДВ, яка в ньому зазначена. 

Реєстрація РК на зменшення з певною сумою ПДВ, зазначеною в ньому, призводить до збільшення суми, на яку платник взагалі має право реєструвати ПН/РК (реєстраційного ліміту). Це передбачено п. 200-1.3 ПКУ за рахунок показника ΣНаклВид.

Але в формулі, за якою рахується така реєстраційна сума, не один показник. Ще однією зі складових частин, які впливають (зменшують) реєстраційну суму, є показник ∑Перевищ. І за ПКУ ∑Перевищ – це загальна сума перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН. 

Якщо реєстрація РК відбулася датою прийняття рішення комісією ДФСУ або судом, то в тому ж місяці він відображається в декларації, тож, на показник «сума перевищення», який є складовою у формулі визначення реєстраційного ліміту, таке розблокування не повинно було виплинути – жодної різниці між ПЗ, задекларованим і зареєстрованим в такому місяці, не виникає.  Якщо виникло – це помилка податківців, яку знову ж таки доведеться оскаржувати. 

Інша ситуація із реєстрацією «заднім числом». Адже декларацію з ПДВ за листопад 2017 року вже було подано, в ній цих РК немає, а в ЄРПН вони вже є!  

Тобто, до подання уточнюючого розрахунку до декларації за листопад 2017 р. реєстраційний ліміт у підприємства буде змінено одразу на два показники: на одну й ту ж суму збільшений (за рахунок показника ΣНаклВид)  і зменшений (за рахунок показника ∑Перевищ) .

Як тільки підприємство такий уточнюючий розрахунок подасть і податківці його проведуть в СЕА ПДВ, сума реєстраційного ліміту збільшиться (відновиться).  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 694
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432