• Посилання скопійовано

Закінчення періоду застосування касового методу: які наслідки з ПДВ?

Згідно з п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ до 1 січня 2019 р. діє касовий метод на постачання, передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії, постачання вугілля та/або продуктів його збагачення, послуги з водопостачання та водовідведення. Як визнавати податкові зобов'язання та ПК з ПДВ при закінченні дії касового методу?

Щодо зупинення застосування касового методу податківці висловилися в ІПК від 21.09.2017 р. № 2024/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Зокрема, вони зазначають, що на останній день звітного періоду застосування касового методу податкового обліку, платник ПДВ  повинен нарахувати податкові зобов’язання/сформувати податковий кредит (за операціями, що були здійснені у період застосування ним касового методу), які були не нараховані/не сформовані у зв’язку із застосуванням касового методу.

Також вони зауважують, що «на останній день звітного періоду застосування касового методу податкового обліку платник податку повинен сформувати податковий кредит за товарами/послугами, які були отримані та не сплачені у період застосування касового методу. У разі, якщо такі товари/послуги призначаються для використання/використовуються у неоподатковуваних операціях/негосподарській діяльності, платник податку зобов’язаний за такими товарами/послугами нарахувати податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ (крім товарів/послуг, придбаних до дати набрання чинності п. 45 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.  Очевидно, що вони будуть мати таку саму точку зору і щодо п. 44 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

Таким чином, у кінці 2018 року (це можна зробити, зокрема, в останній робочий день року або раніше, в останньому звітному періоді) потрібно:

  • нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ за операціями з постачання товарів/послуг, за якими ще не було отримано оплату від покупців та не було нараховано ПЗ за касовим методом до 31.12.2018 р., скласти податкові накладні та зареєструвати їх в ЄРПН у строки, передбачені п. 201.10 ПКУ;
  • включити до податкового кредиту суми ПДВ за операціями, за якими ще не було здійснено оплату постачальникам та не було визнано право на ПКУ за касовим методом  – на підставі складених ПН та зареєстрованих в ЄРПН у встановленому порядку.

Податкові зобов’язання та податковий кредит, які були визнані до початку застосування касового методу з ПДВ, та які не були оплачені протягом дії касового методу, не коригуються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024900
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248815
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432