• Посилання скопійовано

Як анулювати помилково складений РК?

Постачальник склав та зареєстрував зайвий РК на збільшення суми ПДВ з причиною коригування «зміна кількості». Як виправити таку помилку? Чи потрібно відображати зайвий РК у декларації?

Коригування помилкового РК

Перш за все варто зазначити, що складання РК можливе тільки до податкової накладної. Тобто скласти РК до іншого розрахунку коригування не вийде. Оскільки платником податку було помилково зареєстровано РК, то виправити таку помилку необхідно складанням ще одного РК, у якому будуть відображенні зворотні зміни, які фактично анулюють помилковий РК.

Таким чином, якщо за умовами запитання помилково було складено РК з причиною коригування «зміна номенклатури», то платник податку складає другий РК також з причиною коригування «зміна номенклатури» і повертає правильні значення, які повинні були бути зазначені в РК.

З повним переліком причин для коригування можна ознайомитися тут>>

 

Відображення в декларації

Згідно з п. 192.1 ПКУ розрахунок коригування складається, якщо після постачання товарів чи послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг.

На підставі такої події суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі такого РК до ПН.

Та при цьому, в даному випадку, необхідно зважати на те, що зайвий розрахунок коригування було складено без виникнення події, яка зазначена у п. 192.1 ПКУ, тож відповідно розрахунок коригування не повинен був бути складений, а отже, має місце лише його реєстрація в ЄРПН. Тому покупець права на збільшення ПК не має.

А дані, наведені в декларації з ПДВ, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника (п. 6 р. III Порядку №21).

Таким чином, ані помилковий розрахунок коригування, ані РК для його анулювання не відображаються у декларації, оскільки фактично підстав для такого коригування у платника податку не було. Підтримують такий підхід і податківці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024914
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248945
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202433