• Посилання скопійовано

Продаж автомобіля фізособі «єдинником»: що з оподаткуванням?

Підприємство (платник 4 групи ЄП та платник ПДВ) продає легковий автомобіль фізособі. Які особливості оподаткування продажу авто фізособі? Як виписується податкова накладна? Які обмеження встановлено на готівкові та безготівкові розрахунки?

Податкова накладна на фізособу

Перш за все зазначимо, що податкова накладна складається на дату виникнення податкових зобов'язань. Така дата визначається за п. 187.1 ПКУ – дата події, що сталася раніше:

  • дата зарахування коштів від покупця на банківський рахунок платника податку як оплата, а в разі постачання за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку;
  • дата відвантаження товарів/послуг (в даному випадку автомобіля) – тобто дата акта приймання передачі такого транспортного засобу і переходу права власності до фізичної особи.

Податкова накладна, що складається на неплатника ПДВ, зокрема на фізособу, має певні особливості. Порядок складання податкових накладних (у тому числі і на неплатників ПДВ) регулюється Порядком №1307.

У верхній лівій частині такої податкової накладної робиться відповідна помітка «X» - «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» та зазначається тип причини «02 - складена на постачання неплатнику податку».

У графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000».

Усі інші реквізити такої податкової накладної зазначаються у загальному порядку.

Однак, не дивлячись на те, що така податкова накладна не підлягає отриманню покупцю, це не знімає з продавця обов’язку реєстрації такої податкової накладної в ЄРПН у строки, встановлені п. 201.10 ПКУ.

 

ПДФО та військовий збір

Оскільки фізособа за зазначеною операцією є покупцем і сплачує за придбаний актив, то його вартість не є оподаткованим доходом такого покупця та у  формі №1ДФ не відображається.

Однак, в пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ згадані такі додаткові блага, як суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку – для випадку, коли автомобіль продається фізособі зі знижкою від середньоринкової ціни, зокрема, якщо така знижка досить значна.

Згідно з пп. 14.1.71 ПКУ звичайна ціна - це ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.

Ринковою ціною є ціна, за якою товари (роботи, послуги) передаються іншому власнику за умови, що продавець бажає передати такі товари (роботи, послуги), а покупець бажає їх отримати на добровільній основі, обидві сторони є взаємно незалежними юридично та фактично, володіють достатньою інформацією про такі товари (роботи, послуги), а також ціни, які склалися на ринку ідентичних (а за їх відсутності - однорідних) товарів робіт, послуг) у порівняних економічних (комерційних) умовах (пп. 14.1.219 ПКУ).

Сьогодні методика визначення звичайної ціни в неконтрольованих операціях законодавством не встановлена. Формально з метою визначення доходу від продажу ОЗ звичайною ціною, тобто ринковою, буде вважатися його ціна, передбачена умовами договору. Однак, не можна виключати можливості виникнення розбіжностей з контролюючими органами щодо неправомірного визначення звичайної ціни для цілей оподаткування і необхідності доведення встановленої ціни.

Об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ. Відповідно розмір такої знижки буде оподатковуватися і військовим збором за ставкою 1,5%.

 

Розрахунки готівкою

Відповідно до п. 6 розділу II Положення №148, суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  1. між собою – у розмірі до 10000  гривень включно;
  2. з фізичними особами – у розмірі до 50000 гривень включно.

Відповідно, підприємство має право отримувати готівкою кошти від покупця у розмірі не більше ніж 50 тис. грн протягом одного дня.

 

Безготівковий розрахунок

Якщо покупець перераховує кошти безпосередньо на рахунок підприємства-продавця, то жодних обмежень для таких розрахунків не встановлено.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243241
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024219