• Посилання скопійовано

Помилка в ІПН контрагента: як виправити в ПН?

Помилково виписали ПН з ІПН контрагента 100000000000. Як можна виправити помилку в ІПН і зазначити правильний ІПН контрагента?

Податківці неодноразово (зокрема, тут) зазначали, що виправлення помилки у ІПН у зареєстрованій ПН здійснюється виключно таким шляхом:

1) продавець повинен скласти РК до такої ПН з урахуванням таких особливостей:

  • у заголовній частині зазначаються дані із заголовної частини податкової накладної з помилкою (тобто з помилковим ІПН), а в табличній частині зазначається зі знаком "-" обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були зазначені в податковій накладній;
  • у полі "Дата складання" зазначається "поточна" дата, тобто дата, на яку було виявлено помилку в ІПН покупця.

При цьому, зважаючи на те, що ІПН було зазначено 100000000000 (неплатник ПДВ), то реєструє такий РК сам постачальник.

2) продавець повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН другу податкову накладну із урахуванням таких особливостей:

  • реквізити заголовної частини зазначаються без помилок, тобто у полі "ІПН покупця" зазначається правильний ІПН покупця;
  • у полі "Дата складання" зазначається дата виникнення податкових зобов’язань продавця, тобто дата складання податкової накладної із "неправильним" ІПН;
  • такій податковій накладній присвоюється новий порядковий номер, відмінний від порядкового номера податкової накладної із "неправильним" ІПН покупця;
  • в табличній частині такої податкової накладної зазначаються обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були зазначені в податковій накладній із "неправильним" ІПН.

Якщо виправлення в ІПН здійснюється після спливу строку реєстрації податкової накладної з правильним ІПН, то до постачальника, платника податку, будуть застосовуватися відповідні податкові санкції. На жаль, іншого способу виправити цю помилку немає.

Проте податківці не зазначили, з якою причиною коригування сторнувати податкову накладну з неправильним ІПН, однак зважаючи, що єдина причина, яка дозволяє повністю сторнувати податкову накладну, це "Повернення товару або авансових платежів", то варто застосовувати саме цю причину.

Зверніть увагу, що відображенню у податковій звітності з ПДВ підлягають податкові зобов’язання, визначені на дату складання податкової накладної з "неправильним" ІПН – тобто на дату їх фактичного виникнення за правилом першої події.

Розрахунок коригування та друга податкова накладна не впливають на визначене податкове зобов’язання, тому операція, пов’язана з виправленням помилки в ІПН покупця, відображенню у звітності з ПДВ не підлягає. При цьому, виправлення помилок, що були допущені у додатку 5 до декларації та які не вплинули на числові показники декларації, проводиться шляхом подання уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ, до якого додається додаток 5 з відміткою "Уточнюючий".

Детальніше про відображення такого коригування у Декларації читайте тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202424
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 721
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432