• Посилання скопійовано

Випадки коригування податкової накладної

У яких випадках до податкових накладних вносяться зміни (коригування)?

Як ми зазначили вище, у день виникнення податкових зобов'язань платник ПДВ має скласти податкову накладну. Її слід зареєструвати у строки, встановлені п. 201.10 ПКУ (про що далі).

Податкові накладні бувають різними і мають різний порядок складання.

Про те, як складаються податкові накладні за щоденними підсумками операцій, читайте тут.

Як складається податкова накладна при безоплатній передачі товарів/послуг, ми писали тут.

Як у різних випадках складаються зведені податкові накладні, ми розглядали тут.

До речі, зараз в Електронному кабінеті платника податків існує нова функція — візуалізація даних податкової накладної. Про це ми писали тут.

А що як податкова накладна була складена і зареєстрована, але пізніше в ній була виявлена помилка? Або взагалі це була зайво складена і зареєстрована податкова накладна? У такому разі до податкової накладної складається додаток — розрахунок коригування, форма якого теж затверджена Порядком №1307. Також такий додаток складається в інших випадках, передбачених п. 192.1 ПКУ.

З березня 2018 року податківцями було запроваджено виключний перелік причин, які зазначаються у розрахунках коригування, зокрема:

  • «Зміна кількості»;
  • «Зміна ціни»;
  • «Зміна номенклатури»;
  • «Усунення неоднозначностей»;
  • «Повернення товару або авансових платежів»;
  • «Зменшення обсягу при нульовій кількості»;
  • «Зменшення кількості при нульовому обсягу».
  • Причини коригування «зміна кількості» та «зміна ціни» застосовуються у випадках повернення частини товару або повернення частини авансу за товар (відповідно від того з якою причиною здійснюється таке повернення).

Варто зазначити, що коригування ПН з причинами зміна кількості/ціни вимагає наявності у розрахунках коригування парної кількості рядків. Алгоритм складання ПН з даними причинами ми наводили тут.

Причина коригування «зміна номенклатури» застосовується у таких випадках:

  • отримано аванс за один товар, а відвантажується інший (коли фактично і відбувається зміна номенклатури товару);
  • відбувається одночасне коригування кількості та вартості товару (алгоритм тут);
  • зміна частини вартості товару;
  • При цьому РК, складений з причиною коригування «зміна номенклатури», може містити непарну кількості рядків.

Причина коригування «Повернення товару або авансових платежів» використовується у тому випадку, коли виникає необхідність повного сторнування податкової накладної (тобто такий РК повинен містити лише рядки з від'ємним значенням, що повністю сторнують ПН), зокрема:

  • повне повернення товару або авансу;
  • сторнування помилкової податкової накладної.

«Усунення неоднозначностей» — це причина коригування, яка застосовується у разі, якщо до ПН вже було виписано РК, у якому було зменшено ціну на частину товару (за старими правилами), і до якої виникає необхідність складання ще одного РК (вже за новими правилами). Таким чином, спочатку складається РК з причиною коригування «усунення неоднозначностей», яким дані у ПН приводяться у відповідність до нових правил коригування. А другим РК вже здійснюються необхідні коригування. Приклад складання РК з такою причиною тут.

Дві останні причини зазначаються у РК, якщо після складання і реєстрації в ЄРПН податкової накладної в результаті наступних коригувань платником коригування ціни відображалось у графі 8 розрахунку коригування до податкової накладної (замість графи 9 РК) або коригування кількості здійснювалось у графі 10 РК (замість графи 7) та в результаті таких коригувань кількість або обсяг дорівнюють нулю, то з метою виправлення помилок, допущених при здійсненні такого коригування, платнику необхідно скласти РК, за допомогою якого виправити такі помилки. Алгоритм складання таких РК тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243351
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024229