• Посилання скопійовано

Чи може ФОП включити до податкового кредиту ПДВ, який сплачений при придбанні автомобільних шин?

Чи може ФОП - «загальносистемник» (платник ПДВ з видом діяльності вантажного автотранспорту (код КВЕД 49.41)) на підставі ПН включити до податкового кредиту ПДВ, який сплачений при придбанні автомобільних шин?

Відповідно до пп. 177.4.1 ПКУ до переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів підприємців на загальній системі оподаткування, належать витрати, до складу яких включається вартість:

  • сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг);
  • купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів;
  • палива й енергії;
  • будівельних матеріалів;
  • запасних частин;
  • тари й тарних матеріалів;
  • допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкта витрат.

При цьому витрати на придбання та утримання основних засобів подвійного призначення, визначених цією статтею, не включаються до складу витрат підприємця (пп. 177.4.5 ПКУ).

У пп. 177.4.6 ПКУ зазначено, що підприємці мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов'язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат. При цьому амортизації підлягають:

  • витрати на придбання основних засобів та нематеріальних активів;
  • витрати на самостійне виготовлення основних засобів.

Не підлягають амортизації та повністю включаються до складу витрат звітного періоду витрати на:

  • проведення ремонту, реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних засобів;
  • ліквідацію основних засобів (у частині залишкової вартості).

Не підлягають амортизації такі основні засоби подвійного призначення:

  • земельні ділянки;
  • об'єкти житлової нерухомості;
  • легкові та вантажні автомобілі.

Нагадаємо, що операції заміни на дорожніх транспортних засобах шин та акумуляторних батарей не належать до реконструкції, модернізації, технічного переозброєння та інших видів поліпшення ДТЗ (п. 3.19 Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженого наказом Мінтрансу від 30.03.1998 р. №102).

На думку автора, ФОП має право включити до складу витрат вартість шин, придбаних для вантажного автомобіля, як витрати на придбання запасних частин, що безпосередньо пов'язані з отриманням ним доходу.

ДФС у листі від 05.01.2017 р. №132/Х/99-99-13-01-02-14 повідомляє, що до складу витрат ФОП включаються лише ті витрати, які пов'язані з веденням його господарської діяльності, і відповідно ПДВ із зазначених витрат – до складу податкового кредиту.

Детальніше про формування податкового кредиту при здійсненні операцій з придбання вантажного автомобіля за кошти ФОП читайте тут>> 

Про облік витрат на ремонт та утримання автомобіля у підприємця-«єдинника» див. тут>> 

 Цей матеріал буде актуальним і для ФОП на загальній системі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024898
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248775
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432