• Посилання скопійовано

Списання заборгованості за газ при застосуванні касового методу з ПДВ

Підприємство в 2000 р. реалізувало газ. ПДВ за касовим методом не нараховано, оскільки оплата не надійшла. На протязі останніх 15 років проводилася робота щодо стягнення коштів (судові процедури). У березні 2018 р. підприємство-боржника визнано банкрутом та проведено держреєстрацію припинення його реєстрації юрособи. Як тепер бути з ПДВ?

Відповідно до п. 187.10 ПКУ платники ПДВ, які постачають теплову енергію, природний газ (крім скрапленого), надають послуги з транспортування та/або розподілу природного газу, водопостачання, водовідведення чи послуги, вартість яких включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла, фізособам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платники податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, ОСББ, іншим платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (надавачам послуг) у рахунок компенсації їх вартості, визначають дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за касовим методом.

Зазначене правило визначення дати виникнення податкових зобов’язань поширюється також на операції з постачання зазначених товарів/послуг для ЖЕКів та бюджетних установ, що отримують такі товари/послуги, якщо вони зареєстровані як платники ПДВ.

Згідно із пп. 14.1.266 ПКУ касовий метод – метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов’язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата віднесення сум податку до податкового кредиту визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).

Застосування касового методу передбачає наявність факту компенсації за поставлений газ, за датою якої визначається дата виникнення податкових зобов’язань з ПДВ.

Податківці дотримуються фіскальної думки – див. консультацію,  а також лист ДФС від 06.02.2017 р. №2106/6/99-99-15-03-02-15 та ІПК від 28.07.2017 р. №1426/6/99-99-15-03-02-15/ІПК. Вони аргументують свою позицію так: дебіторська заборгованість, яка виникла у платників податку, які застосовують касовий метод, за операціями з постачання товарів/послуг, може бути списана після закінчення строку позовної давності за такою заборгованістю та після вжиття необхідних заходів щодо її стягнення.

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Таке списання дебіторської заборгованості з метою оподаткування ПДВ вважається іншим видом компенсації вартості поставлених товарів (послуг). Отже, платник податку, який застосовує касовий метод визначення податкових зобов’язань, на дату списання простроченої дебіторської заборгованості за поставлені та не оплачені товари (послуги) повинен нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ за операцією з постачання таких товарів (послуг). Таке нарахування здійснюється на загальних підставах.

На нашу думку, така позиція ДФСУ, яка пов’язує факт списання безнадійної дебіторської заборгованості з отриманням платником ПДВ компенсації вартості поставлених товарів/послуг, є необґрунтованою.

Відповідно до норм ЦКУ (зокрема, глави 48 ЦКУ)  у разі наявності у боржника зобов’язання сплатити кредитору кошти, він виконує його самостійно шляхом перерахування коштів на банківський рахунок або передаючи кошти в касу такого кредитора (залежно від умов договору). Також грошове зобов’язання вважатиметься належно виконаним, якщо його виконає інша особа (ст. 528 ЦКУ); буде здійснено зарахування зустрічних однорідних вимог (ст. 528 ЦКУ); буде виконано альтернативне зобов’язання (ст. 539 ЦКУ). Тобто виконання грошового зобов’язання боржника цими альтернативними способами можна вважати різновидом компенсації кредитору вартості поставленого товару/послуги.

Але списання дебіторської заборгованості за рахунок резерву сумнівних боргів або за рахунок збільшення операційних витрат є лише списанням з балансу підприємства такої заборгованості з метою бухобліку, коли вона перестає бути активом, але в жодному разі – не оплатою вартості поставлених товарів/послуг в іншій формі, ніж грошовій.

Зокрема, в ухвалі Вищого адміністративного суду України від 10.08.2016 р. у справі №813/2128/15 зазначено: «Таким чином, як вірно зазначили суди, умовою визнання податкових зобов'язань з ПДВ у податковому обліку платника, який використовує касовий метод, є одержання коштів або іншого виду компенсації за поставлений товар. Списання ж дебіторської заборгованості у зв'язку з неможливістю її стягнення не може бути розцінене як отримання постачальником відповідної компенсації; адже у такому разі платник анулює заборгованість контрагента, фактично одержуючи збиток. А відтак суди об'єктивно погодилися з правовою позицією позивача у справі щодо відсутності підстав для збільшення Підприємством податкових зобов'язань з ПДВ за фактом списання дебіторської заборгованості дочірнього підприємства «ЛАНТ-ЖКВ» за поставлену теплову енергію».

Але при списанні дебіторської заборгованості виникає інша ситуація: операція з постачання газу за плату перетворюється на операцію з безоплатного постачання газу, яку вже не можна підвести під вимоги касового методу, адже застосування касового методу передбачає отримання компенсації та не передбачає безоплатне постачання газу. Тому, на нашу думку, на дату списання дебіторської заборгованості все ж слід нарахувати податкові зобов’язання. У іншому випадку складається ситуація, за якої безоплатне передання газу не спричиняє нарахування податкових зобов’язань, а це протирічить нормам ПКУ щодо оподаткування ПДВ безоплатних постачань. Більш докладно про це див. тут>> 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20241
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 600
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431