• Посилання скопійовано

Нецільова матеріальна допомога особі, яка виконує роботи за ЦПД

Фізособа виконує роботи згідно з цивільноправовим договором. Чи може підприємство надати їй нецільову благодійну допомогу в сумі 4240 грн відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ?

Законодавство не містить обмеження щодо надання матеріальної (благодійної) допомоги особі, яка виконує роботи за договором ЦПХ. Підприємство може надавати нецільову благодійну допомогу не тільки працівникам, але й іншим фізособам незалежно від наявності відносин з ними. Оформлюється надання нецільової благодійної допомоги наказом керівника, у якому зазначається розмір такої допомоги. До наказу може бути додано заяву фізособи на отримання нецільової благодійної допомоги, але це не обов’язково. Така допомога може надаватися як у безготівковій, так і в готівковій формі шляхом перерахування на картку отримувача.

 

ПДФО, ВЗ та додаток 4ДФ

Відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юрособами на користь платника податку (фізособи) протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 2 пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (розмір місячного прожиткового мінімуму, який діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помножений на 1,4 та округлений до найближчих 10 гривень). У 2024 році ця сума становить 4240,00 грн.

Підприємство може надати нецільову матеріальну допомогу особі, яка виконує роботи договором ЦПХ у межах 4240,00 грн, і не оподатковувати її ПДФО та ВЗ.

Навіть якщо нецільова благодійна допомога надаватиметься у неоподатковуваній сумі (4240,00 грн), її потрібно буде відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності за ознакою доходу «169».

 

ЄСВ

Нецільова благодійна допомога не належить до основної або додаткової зарплати та інших заохочувальних, компенсаційних виплат, тому вона не є базою для нарахування ЄСВ.

 

Бухоблік та податок на прибуток

Виплати благодійної допомоги призводять до зменшення активів, тому у бухобліку відображаються у складі витрат згідно з п. 5 П(С)БО 16. Згідно з п. 7 П(С)БО 16, витрати у вигляді перерахованої благодійної допомоги визнаються витратами періоду, в якому їх було понесено. Тож такі витрати відображатимуться в бухобліку за дебетом субрахунку 949 «Iнші операційні витрати» (п. 29 П(С)БО 16).

Коригування фінрезультату, передбачене пп. 140.5.10 ПКУ, не застосовується до благодійної допомоги, наданої фізособам.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»