• Посилання скопійовано

Оподаткування авто, переданого бійцю благодійним фондом

Чи потрібно сплачувати ПДФО та ВЗ, якщо благодійна організація (фонд) передає авто особисто військовослужбовцю на передову і які документи для цього потрібно оформити благодійному фонду?

Президент підписав Закон №3448 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги», який набрав чинності 22.12.2023 року. Він містить низку важливих норм, серед яких є можливість передавати транспортні засоби як гуманітарну допомогу військовим - фізичним особам (набувачам).

Тож після внесення змін можна ввозити транспортні засоби як гуманітарну допомогу, що надходять у період проведення АТО, воєнного стану, для отримання ЗСУ, МВСУ тощо, а також для використання військовослужбовцями з метою забезпечення заходів нацбезпеки й оборони, стримування агресії рф.

Причому КМУ має встановити спрощений порядок отримання військовослужбовцями цих транспортних засобів. До транспортних засобів, визнаних гуманітарною допомогою у період дії воєнного стану, екологічні норми, встановлені нормами Закону №2739, не застосовуються.

Проте й надалі за нормами ПКУ благодійні фонди можуть без податкових наслідків, незалежно від цілей їх діяльності за їх установчими документами, під час війни протягом дії воєнного стану,  здійснювати благодійну підтримку не тільки військових Збройних Сил України. Але за умови, що набувачами допомоги будуть структури, перелічені у пп. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ (зокрема, але не виключно, ЗСУ та ТрО).

Що стосується самого військовослужбовця, то безоплатна передача йому автомобіля як фізособі (як і раніше), а не через нього на військову частину тощо, не матимуть пільг за пп. 165.1.54 ПКУ та пп. 170.7.8 ПКУ (та не визначений Переліком №112), тому така передача підлягатиме оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% з застосуванням натурального коефіцієнта (п. 164.5 ПКУ), адже дохід фізособа отримує в негрошовій формі. Також потрібно утримати і військовий збір за ставкою 1,5%, але без застосування до його вартості натурального коефіцієнта.

Здійснити передачу авто можна за актом передачі. Якщо авто перебуває на балансі у благодійному фонді, то треба буде скласти і акт списання ОЗ. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Матеріальна допомога на поховання родича працівника
    Як оформити та оподаткувати матеріальну допомогу на поховання родича працівника?
    12.09.2024471
  • ПДФО при продажу другої і третьої квартири протягом року
    Фізособа продає першу квартиру в цьому році, ставка ПДФО - 5%, оскільки квартира у власності менше трьох років. А яка ставка ПДФО буде при продажу другої і третьої квартири?
    12.09.202491
  • ПДФО та ВЗ при списанні заборгованості за поставлений, але не оплачений товар
    При підготовці до проведення списання заборгованості за поставлений, але не оплачений товар постали питання щодо оподаткування ПДФО суми заборгованості. 1) ФОП не сплатив юрособі за отриманий товар до спливу позовної давності. Чи повинна юрособа сплатити з цієї суми ПДФО і ВЗ? 2) Юрособа не сплатила ФОПу за отриманий товар до спливу позовної давності. Чи повинна юрособа сплатити з цієї суми ПДФО і ВЗ?
    10.09.20241 3392
  • ПСП до доходу працівника на умовах неповної зайнятості
    Працівник прийнятий на роботу 27.08.2024 р. на неповний робочий день 4 год/день, із зарплатою 4000 грн на місяць. Він подав заяву на загальну ПСП. У серпні відпрацював 4 дні, за які нараховано 695,65 грн. Як правильно розрахувати доплату до мінімального розміру ЄСВ? Як правильно застосувати ПСП?
    09.09.202457
  • ПДФО та ВЗ при придбанні товару у ФОП - нерезидента
    Підприємство за межами митної території України придбало товар (меблі) у приватного підприємця нерезидента, сплативши із власного рахунку на рахунок нерезидента і імпортувало ці товари в Україну. Товар оприбутковано і продано кінцевим споживачам. Як оподатковується придбання товару у ФОП - нерезидента?
    05.09.20247592