• Посилання скопійовано

Договір доручення з фізособою чи ФОПом: що з ПДФО?

Підприємство підписало договір доручення на проведення закупівлі програмної продукції з фізособою. При перевірці його в базі YouControl було з’ясовано, що він також є ФОП, але виду діяльності на виконання цих послуг не додано. Що буде з оподаткуванням ПДФО та ВЗ?

Питання:

1. Чи буде обкладатись сума перерахування компенсації вартості програмного забезпечення фізичній особі ПДФО та військовим збором?

2. Якщо підписати зазначений договір з фізособою як з ФОП і вказати винагороду за проведення оплати, але вид діяльності ще не доданий, чи потрібно нарахувати ЄСВ на перераховані кошти чи на суму винагороди? 

3. Чи потрібно перевіряти, з якої картки проведено оплату: з картки фізособи або з картки підприємця? Чи може це вплинути на обов’язок формування договору доручення з фізособою або з ФОП?

 

Відповідь:

Чи буде обкладатись сума перерахування компенсації вартості програмного забезпечення фізичній особі ПДФО та військовим збором? 

Податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб є, зокрема юридична особа, яка зобов'язана нараховувати, утримувати та сплачувати ПДФО до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм ст. 18 ПКУ (пп. 14.1.180 ПКУ).

Відповідно до пп. 163.1.1 ПКУ та пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ об'єктом оподаткування ПДФО та військового збору для резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Отже, якщо договір буде укладено саме з фізособою, то підприємство (як податковий агент) із суми нарахованої винагороди має утримати ПДФО та ВЗ та відобразити цю операцію в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «102» (надання послуг за договором ЦПХ).

 

Якщо підписати зазначений договір з фізособою як з ФОП і вказати винагороду за проведення оплати, але вид діяльності ще не доданий, чи потрібно нарахувати ЄСВ на перераховані кошти чи на суму винагороди? 

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ платниками єдиного внеску є роботодавці, зокрема, підприємства, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР)), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших ЮО, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

З норми випливає, що сума коштів, що виплачується підприємством ФОПу на ЄП, не є базою нарахування ЄСВ, якщо виконувані нею роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, які зазначені у ЄДР.

В іншому випадку, якщо замовник укладе  договір з цією ж фізособою, тільки як з ФОП, то повинен буде нарахувати ЄСВ на суму винагороди у розмірі 22 %, оскільки послуги, які він надаватиме відсутні в ЄДР.

Аналогічну думку з даного питання висловили податківці в консультації ЗіР категорії «201.03», питання: «Чи є базою нарахування єдиного внеску, сума коштів, що виплачується ЮО на користь ФОП - платника ЄП за видами діяльності, що не зазначені у ЄДР?».

Надання таких послуг вважатметься їх наданням за договором ЦПХ, тому підлягатиме відображенню в додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ із зазначенням у графі 8 КЗО «26».

Звертаємо увагу, що особу, яка надаватиме послуги за ЦПД, потрібно також відобразити у додатку 5 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ у графі 07 категорія особи «3». Зазначити слід буде і початок і закінчення надання таких послуг.

Звертаємо увагу, що якщо ФОП на єдиному податку отримає доходи від видів діяльності, не зазначених в його реєстрі платника ЄП, він втратить право на застосування спрощеної системи і повинен буде перейти на загальну систему. Тому для обох сторін буде краще, якщо виплата доходу буде здійснюватися після додавання відповідного виду діяльності до реєстру єдиного податку.   

 

Чи потрібно перевіряти, з якої картки проведено оплату: з картки фізособи або з картки підприємця? Чи може це вплинути на обов’язок формування договору доручення з фізособою або з ФОП?

Юрособа не має контролювати, з якої картки проведено оплату: з картки фізособи або з картки підприємця, це прерогатива податківців і відповідальність підприємця. Про це ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202422
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202423
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024140
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434