• Посилання скопійовано

Майнові права на об’єкт незавершеного будівництва

Юрособа (платник ПП та ПДВ) будує об'єкт – торгівельний центр підрядним способом, укладає договір про продаж майнових прав на цей об'єкт незавершеного будівництва та підписує акт прийому-передачі майнових прав іншій юрособі (покупцю). Оплата за майнові права надійде через кілька місяців. Чи виникає в момент підписання акту прийому-передачі майнових прав ПЗ з ПДВ у забудовника та ПК у покупця?

Запитання:

  1. Чи виникає в момент підписання акту прийому-передачі майнових прав податкове зобов’язання з ПДВ у забудовника та податковий кредит у покупця? 
  2. У покупця майнові права – це нематеріальний актив чи ні? Неоплачену операцію майнових прав (незавершеного будівництва) відобразити продавцю як кредиторську заборгованість, а покупцю – як дебіторську? 
  3. Як  провести в бухгалтерському обліку всю операцію? 
  4. На якому етапі виникають дохід/витрати?

 

Відповідь: 

Чи виникає в момент підписання акту прийому-передачі майнових прав податкове зобов’язання з ПДВ у забудовника та податковий кредит у покупця? 

Для цілей оподаткування ПДВ операція з постачання майнових прав на об’єкт нерухомого майна є для продавця операцією з постачання об’єкта нерухомого майна – див. тут

Податкові зобов’язання з ПДВ за такою операцією платник ПДВ — постачальник нерухомого майна зобов’язаний визначити за правилом «першої події», що сталася раніше: на дату зарахування від покупця суми попередньої оплати за майнові права або на дату фактичного передання покупцеві майнових прав – див. ІПК ДФСУ від 22.06.2017 р. №788/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

 

У покупця майнові права – це нематеріальний актив чи ні? Неоплачену операцію майнових прав (незавершеного будівництва) відобразити продавцю - як кредиторську заборгованість, а покупцю - дебіторську? 

Майнові права на об’єкт незавершеного будівництва не є нематеріальним активом, оскільки є неспоживною річчю (ст. 190 ЦКУ), а кінцевою метою покупця є отримання об’єкта нерухомості, а не майнових прав на нього. І це означає, що до моменту оприбуткування нерухомості на баланс, після проведеної передоплати, майнові права залишаються активом і відображаються в обліку як дебіторська заборгованість та відображаються в балансі в розділі необоротні активи НП(С)БО 1. Відповідно у продавця – кредиторська заборгованість.

Статтею 331 ЦКУ встановлено загальне правило, відповідно до якого право власності на новостворене нерухоме майно виникає з моменту державної реєстрації прав на нерухоме майно після завершення будівництва та прийняття його в експлуатацію. 

До завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна). У разі необхідності особа може укласти договір щодо об'єкта незавершеного будівництва, право власності на який реєструється органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно на підставі документів, що підтверджують право власності або користування земельною ділянкою для створення об'єкта нерухомого майна, дозволу на виконання будівельних робіт, а також документів, що містять опис об'єкта незавершеного будівництва  (пп. 3 ст. 331 ЦКУ).

Отже, ураховуючи, що відповідно до ст. 328 ЦКУ набуття права власності – це певний юридичний склад, з яким закон пов'язує виникнення в особи суб'єктивного права власності на певні об'єкти, то купівля-продаж майнових прав – це виникнення правових передумов, необхідних для набуття у майбутньому права вимоги переходу права власності на об'єкт будівництва. Цей правовий висновок міститься в постанові ВСУ від 24.06.2015 р. № 6-318цс15.

 

На якому етапі виникають дохід/витрати?

Оскільки сторонами договору виступають дві юридичні особи, то доходи і витрати тут будуть лише у забудовника (див. таблицю), а у продавця буде тільки амортизація після того, як він отримає готову нерухомість і почне її експлуатувати. 

 

Облік у продавця

Приклад (умовний)

Згідно з підписаними актами виконаних робіт та даними обліку балансова вартість незавершеного будівництва становить 250000,00 грн. Вхідний податковий кредит з ПДВ – 50000,00 грн. Згодом прийнято рішення зупинити будівництво й продати недобудований об’єкт за 420000,00 грн (у т. ч. ПДВ – 70000,00 грн).

Таблиця 

№ з/п

Зміст операції

Дт

Кт

Сума, грн.

1

Акт приймання-передачі по підрядним роботам

151

631

250000,00

2

Відображено ПК з ПДВ на підставі ПН

641

631

50000,00

3

Переведено об’єкт незавершеного будівництва зі складу необоротних до оборотних активів для продажу

286

151

250000,00

4

Продано об’єкт

377

712

420000,00

5

Нараховано ПЗ з ПДВ

712

641

70000,00

6

Списано собівартість проданого об’єкта

943

286

250000,00

7

Дохід віднесено на фінрезультат

712

791

350000,00

8

Надійшли кошти від покупця

311

377

420000,00

Облік у покупця

№ з/п

Зміст операції

Дт

Кт

Сума, грн.

1

Придбано об’єкт незавершеного будівництва

151

631

350000,00

2

Відображено ПК з ПДВ

641

631

70000,00

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Помилкова виплата винагороди гіг-спеціаліста на його рахунок ФОПа
    Резидентом Дія. Сіті помилково виплачена винагорода гіг-спеціалісту на його рахунок ФОПа. Які наслідки і ризики для резидента, якщо в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ відображена винагорода гіг-спеціалісту?
    01.05.20249
  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202432
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202425
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024156
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202435