• Посилання скопійовано

ПДФО та об’єднана звітність за місцем структурного підрозділу

ТОВ вирішило сплачувати ПДФО за неосновним місцем реєстрації. Для цього наказом було переведено частину працівників до структурного підрозділу, окремої реєстрації немає. Як повідомити ДПІ? Чи подавати ф. №20-ОПП? Як відображати переведення працівників в об’єднаній звітності, щоб сплата ПДФО відображалась за територіальною громадою підрозділу?

ПДФО

Відповідно до ст. 64 ГКУ, підприємство може складатися з виробничих структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділень, дільниць, бригад, бюро, лабораторій тощо), а також функціональних структурних підрозділів апарату управління (управлінь, відділів, бюро, служб тощо). 

Уповноваженим сплачувати ПДФО за свої місцезнаходженням, відповідно до пп. 168.4.4 ПКУ, є відокремлений підрозділ. Але у податківців своя позиція, яку вони викладають у роз’ясненнях, зокрема у підкатегорії «103.07» ЗІР прирівнюючи структурні підрозділи до відокремлених (див. питання).

Відокремлені підрозділи завжди розташовуються окремо від юрособи, тобто мають свою адресу місцезнаходження, а структурні – не завжди.

Статею 64 БКУ визначено склад доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад. Зокрема, відповідно до ч. 2 ст. 64 БКУ ПДФО, який сплачується (перераховується) податковим агентом - юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом), зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичній особі.

Тож податківці виходять не з того, який саме це підрозділ за своєю суттю згідно ГКУ – структурний чи відокремлений, а виключно з його розташування, що випливає з принципів розподілу ПДФО між бюджетами різних територіальних громад – де працюють люди, там і сплачується податок. Тож, щоб при перевірках не доводити в суді протилежну думку, радимо дотримуватися позиції податківців.

Як вже вказано вище, відповідно до ч. 2 ст. 64 БКУ ПДФО зараховується до відповідного бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) підрозділів в обсягах ПДФО, нарахованого на доходи, що сплачуються фізичній особі.

Абзацом 3 пп. 168.4.3 ПКУ передбачено, що у разі якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) ПДФО за такий відокремлений підрозділ, усі обов’язки податкового агента виконує юридична особа. ПДФО, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Враховуючи викладене вище, ПДФО підлягає сплаті до відповідного місцевого бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) власних або орендованих приміщень (будівель) в різних регіонах України, в яких працюють наймані працівники такого суб’єкта господарювання, незважаючи на відсутність у такого суб’єкта господарювання відокремлених структурних підрозділів.

 

Форма №20-ОПП

Згідно з пп. 63.3 ПКУ, з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік в контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку) у порядку, встановленому наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.

Так, п. 7.1 розд. VII Порядку №1588 визначено, якщо відповідно до законодавства в платника податків, крім обов’язків щодо подання податкових декларацій (розрахунків, звітів) та/або нарахування, утримання або сплати (перерахування) податків, зборів на території адміністративно-територіальної одиниці за своїм місцезнаходженням, виникають такі обов’язки на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, то такий платник податків зобов’язаний стати на облік за таким неосновним місцем обліку у відповідному контролюючому органі.

Тобто, юридична особа повинна подати ф. №20-ОПП для взяття на облік структурного підрозділу за його місцезнаходженням.


Об’єднана звітність

Згідно п. 3 розд. ІІ Порядку №773 встановлено, що об’єднана звітність подається до контролюючих органів за основним місцем обліку.

У разі якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету та який не має окремого балансу і самостійно не веде розрахунки із застрахованими особами для сплати ЄСВ на небюджетні рахунки, то Додаток 1 об’єднаної звітності за працівників такого підрозділу подає юридична особа (разом з працівниками, які у нього працюють) до контролюючого органу за основним місцем обліку. Також такі працівники потраплять до рядків 101 — 110 у складі загальної кількості працюючих юридичної особи.
Також, юридична особа за працівників підрозділу подає окрему об’єднану звітність із зазначенням в рядку 032 додатка 4ДФ коду за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад за місцезнаходженням відокремленого підрозділу. Це випливає із пп. 1 п. 4 розділу IV Порядку №773.

Тобто, підприємство, яке має структурний підрозділ повинне сформувати та подати два Додатки 4ДФ:

  • один за головне підприємство, із зазначенням у рядку 032 його коду Кодифікатора за місцем обліку та з відображенням інформації за працівниками, які працюють на головному підприємстві та на структурному підрозділі;
  • другий - по працівниках підрозділу із зазначенням у рядку 032 коду Кодифікатора підрозділу за його місцезнаходженням, з відображенням в табличній частині Додатку 4ДФ нарахованих доходів працівників та сум утриманих/сплачених із них ПДФО та ВЗ.

Також див. консультацію податківців тут та тут.

Відповідно до п. 5 розділу IV Порядку №773, Додаток 5 подається платником єдиного внеску, якщо протягом звітного періоду, зокрема, якщо особу переміщено з одного структурного підрозділу до іншого, переведено на іншу постійну посаду або роботу у того самого платника єдиного внеску.

Тобто, інформацію про переведення працівника до іншого структурного підрозділу відображають у кварталі, в якому сталася подія, в Додатку 5 об’єднаної звітності, оскільки Додаток 5 це єдиний додаток, який заповнюється один за квартал без помісячного розділення, одним рядком.

Отже, факт переведення працівника до іншого структурного підрозділу відображатиметься в Додатку 5 об’єднаної звітності наступним чином:

  • у графі 07 - код категорії особи «1 - основний працівник» або «2 - сумісник»; 
  • у графі 10 - дата початку роботи в структурному підрозділі; 
  • у графі 12 – зазначається «1-так» - переведено до іншого структурного підрозділу; 
  • у графі 16 – документ про переведення (наказ № .. від..); 
  • у графах 13 - 15 зазначаються професійна назва роботи, код КП та посада;
  • графи 05,06,08,09,11 – заповнюються в звичайному порядку;
  • графи 17,18,19, 20 - не заповнюються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024262
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202470
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202491
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202448
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241461