• Посилання скопійовано

Купівля вантажного авто у фізособи через посередника: хто є податковим агентом?

ТОВ купує вантаже авто у ФО. Угоду здійснює посередник ФОП, який уклав із ФО договір комісії на продаж, а з ТОВ - договір купівлі-продажу ТЗ. Плату перераховано ФО-продавцю. Чи потрібно проводити експертну оцінку авто? Хто є податковим агентом? Яквідобразити цю операцію в ф. №1ДФ?

У пп. 173.3 ПКУ зазначено, що якщо стороною договору купівлі-продажу об’єкта рухомого майна, у тому числі автотранспорту, є юридична особа чи фізична особа-підприємець, то така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов’язана виконати всі функції податкового агента.

Дохід від продажу об'єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об'єкта, визначеної згідно із законом.

Об’єктом оподаткування ПДФО  є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включаються доходи від операцій з майном.

Дохід платника податку від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою 5% бази оподаткування (пп. 167.2 ПКУ).

Крім того, дохід від продажу вантажного автомобіля, є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.

Таким чином, юрособа, купуючи вантажний транспорт у фізособи, виступає податковим агентом та зобов’язана утримати й перерахувати до бюджету ПДФО і ВЗ.

Також підприємство зобов’язане відобразити нарахований дохід на користь фізособи від продажу об’єкта рухомого майна  у формі № 1ДФ за ознакою доходу «105». 

У графах 3а і 3 зазначається сума доходу, з якої утримано ПДФО, а в графах 4а і 4 - сума утриманого (перерахованого) ПДФО. Суму утриманого ВЗ зазначають у відповідних графах рядка «Військовий збір» розділу II форми № 1ДФ.

У разі, якщо ПДФО було сплачено фізособою – продавцем вантажного автомобіля самостійно до моменту укладання договору купівлі-продажу, юрособа всеодно зобов’язана виконати всі функції податкового агента, та утримати і перерахувати до бюджету ПДФО та ВЗ.

Самостійно сплачена фізособою-продавцем сума ПДФО в такому разі вважатиметься помилково сплаченою. Умови та порядок повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань зазначені в ст. 43 ПКУ.

Згідно з ч. 3 ст. 1012 ЦКУ умовами договору комісії є умови про майно, яке комісіонер зобов'язується продати або купити, і його ціну. При цьому комітент зобов'язаний забезпечити комісіонера всім необхідним для виконання обов'язку перед третьою особою, а майно, придбане комісіонером за рахунок комітента, є власністю комітента (ч. 1 ст. 1018 ЦКУ).

Отже, договір комісії належить до посередницьких договорів на надання послуг, і право власності на майно, придбане для комітента, до комісіонера не переходить.

Відповідно до ч. 1 ст. 1013 ЦКУ, комітент зобов'язаний виплатити комісіонеру плату в розмірі та порядку, установлених у договорі комісії. 

Тобто, підприємство перераховує ФОП комісійну винагороду, який самостійно і нараховує та перераховує податки до бюджету.  Тому підприємство інформацію щодо посередника (фізособа-підприємець), за участі якого було оформлено операцію з купівлі-продажу рухомого майна, у формі № 1ДФ не зазначає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    Сьогодні 15:293
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202473
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627