• Посилання скопійовано

Cума списаної заборгованості: як відобразити в ф. №1ДФ?

Підприємство - платник податку на прибуток на загальних підставах оплатив ФОП на ЄП та ФОП на загальній системі передоплату за товари та послуги. Минуло 3 роки, ФОПи не поставили товари та не надали послуги. Як відобразити у формі №1ДФ списану заборгованість, за якою минув термін позовної давності?

Відповідно до пп. 164.2.7 ПКУ, сума заборгованості платника податку за укладеним ним цивільно-правовим договором, за якою минув строк позовної давності та яка перевищує суму, що становить 50% місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, крім сум податкової заборгованості, за якими минув строк позовної давності згідно з розділом II ПКУ, що встановлює порядок стягнення заборгованості з податків, зборів і погашення податкового боргу. При цьому фізособа самостійно сплачує податок з таких доходів та зазначає їх у річній податковій декларації.

А оскільки ФОП на загальній системі оподаткування, керуючись пп. 2 п. 6 Порядку № 481 повинен суми кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності включати до графи 2 Книги доходів і витрат, то вищезазначену норму ПКУ застосувати до нього не можна, оскільки такі суми для ФОП є підприємницьким доходом, а не доходом звичайної фізособи. Підприємницький дохід вже був оподаткований у момент його отримання ФОПом.

Податківці в консультації з категорії 103.25 «ЗІР» нагадують, що підприємства повинні відображати суму списаної заборгованості на користь ФОП у формі №1ДФ.

Згідно з пп. «б» пп. 176.2 та пп. 49.18.2 ПКУ, особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого обліку.

Тобто при нарахуванні (виплаті) доходів ФОП (не залежно від системи оподаткування) підприємство  зобов’язане відобразити такі доходи у формі №1ДФ за звітний квартал, у якому вони були нараховані.

Але під час нарахування (виплати) ФОП доходу від здійснення ним підприємницької діяльності не утримується ПДФО та військовий збір, якщо таким підприємцем було надано копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності. Для ФОП, який знаходиться на загальній системі оподаткування, таким документом може бути копія виписки або витягу з Держреєстру.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку №4, зазначено, що інші доходи, які згідно з ПКУ не включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, відображаються у податковому розрахунку за формою №1ДФ під ознакою доходу «157».

Таким чином, підприємство у податковому розрахунку за формою №1ДФ відображає суму списаної заборгованості на користь ФОП (незалежно від системи оподаткування)  із зазначенням у графах 3а і 3 - суми безнадійної заборгованості, та проставляє прочерки в графах 4а і 4 розділу I, оскільки ПДФО не утримує і не сплачує. Відповідно у Розділі ІІ інформацію про військовий збір не зазначає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    Сьогодні 15:296
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202475
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627