• Посилання скопійовано

Пільги з плати за землю та нерухомість в Києві в 2023 та 2024 роках

Підприємство є власником земельної ділянки та нерухомого майна у м. Києві. Чи діють для юридичних осіб в 2023 р. та 2024 р. пільги із сплати плати за землю та податку на нерухомість у зв’язку з військовою агресією РФ?

Плата за землю

Відповідно до пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ, починаючи з 1 січня 2023 року, за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, які включені до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) не нараховується та не сплачується за період з першого числа місяця, в якому було визначено щодо відповідних територій дату початку активних бойових дій або тимчасової окупації, до останнього числа місяця, в якому було завершено активні бойові дії або тимчасова окупація на відповідній території.

Дати початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Тобто, в 2023 та в 2024 році плата за землю не сплачується тільки за періоди, в яких відповідна територія перебувала в зоні активних бойових дій чи була тимчасово окупована. Причому такі періоди визначаються згідно з Переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Згідно з пп. 2.11 цього Переліку вся територія міста Києва (код UA80000000000093317) перебувала в зоні активних бойових дій в період з 24.02.2022 р. по 30.04.2022 р. 

Тобто, територія міста Києва в 2023 та 2024 рр. в зоні активних бойових дій і на тимчасово окупованій території РФ не перебувала.

А тому у 2023 та 2024 році пільги із сплати плати за землю для міста Києва немає.

 

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Перша підстава – знаходження на території активних бойових дій чи тимчасової окупації. 

Відповідно до пп. 1 пп. 69.22 підр. 10 розд. ХХ ПКУ починаючи з 1 січня 2023 року за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, що перебувають у власності фізичних та/або юридичних осіб, що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, які включені до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не нараховується та не сплачується за період з першого числа місяця, в якому було визначено щодо відповідних територій дату початку активних бойових дій або тимчасової окупації, до останнього числа місяця, у якому завершено бойові дії або тимчасову окупацію на відповідній території.

Дати початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Тобто, підстави для несплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, такі самі, як і для несплати плати за землю. Як ми вище вже встановили вище, територія міста Києва в 2023 та 2024 рр. в зоні активних бойових дій і на тимчасово окупованій території РФ не перебувала.

А тому у 2023 та 2024 році пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для міста Києва немає.

Друга підстава – знищення чи пошкодження нерухомості внаслідок бойових дій.

Якщо нерухомість буде знищена чи пошкоджена, виникнуть підстави для несплати податку на нерухомість, згідно з нормами пп. 69.22 підр. 10 розд. ХХ ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»