• Посилання скопійовано

Компанія має у власності квартиру для перепродажу. Чи потрібно подавати ф. №20-ОПП та декларацію з податку на нерухомість?

У компанії була непогашена заборгованість клієнта, яка забезпечена заставою – квартирою. У квітні 2024 р. здійснено передачу заставного майна (житлова квартира) в рахунок погашення боргу. Компанія не планує користуватися квартирою, вона призначена тільки для перепродажу. Чи має право компанія скористатися ПДВ-пільгою згідно з пп. 197.1.14 ПКУ при подальшому продажу квартир? Чи необхідно компанії подавати ф. №20-ОПП? У разі отримання квартири у власність чи потрібно подавати декларацію про нерухомість та сплачувати податок з нерухомості?

У попередній консультації ми розповіли, як організувати бухоблік такої квартири – див. тут. Зараз відповімо на деякі питання з оподаткування операцій з квартирою, що призначена для перепродажу.

 

Чи має право компанія скористатися ПДВ-пільгою згідно з пп. 197.1.14 ПКУ при подальшому продажу квартири?

Згідно з пп. 197.1.14 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання житла (об’єктів житлової нерухомості), крім першого постачання таких об’єктів. У цьому підпункті перше постачання житла (об’єкта житлової нерухомості) означає:

а) першу передачу готового новозбудованого житла (об’єкта житлової нерухомості) у власність покупця або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника;

б) перший продаж реконструйованого або капітально відремонтованого житла (об’єкта житлової нерухомості) покупцю, який є особою іншою, ніж власник такого об’єкта на момент виведення його з експлуатації (використання) у зв’язку з такою реконструкцією або капітальним ремонтом, або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) на таку реконструкцію чи капітальний ремонт за рахунок замовника.

В цьому випадку готова квартира отримана як об’єкт застави, і це вже було не перше постачання житла. Відповідно, і подальший продаж квартири теж не буде першим її постачанням. А це й означає, що будь-який продаж цієї квартири, крім першого (який вже стався в минулому ще до передання квартири в заставу), звільняється від ПДВ на підставі пп. 197.1.14 ПКУ.

Додатково пропонуємо до уваги наші матеріали: 

 

Чи потрібно компанії подавати форму №20-ОПП, декларацію про нерухомість та сплачувати податок на нерухомість?

Незалежно від того, чи призначена квартира для використання в діяльності підприємства, чи для подальшого продажу, на ці питання буде ствердна відповідь: так, потрібно.

Відповідно до пп. 266.1.1. ПКУ платниками податку на нерухомість є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. У пп. 266.2.2 ПКУ перераховані об’єкти нерухомості, які не є об’єктом оподаткування, і серед них немає таких, які утримуються тільки для перепродажу.

Оскільки компанія є власником квартири і не має пільг з податку на нерухомість (пільги перераховані у пп. 266.4 ПКУ), то вона повинна подавати декларацію та сплачувати податок на нерухоме майно на загальних підставах.

З цього випливає і необхідність подання форми №20-ОПП про цю квартиру як про об’єкт оподаткування.

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»