• Посилання скопійовано

Оподаткування доходу фізособи, яка змінила податкове резидентство

Фізособа - громадянин України є власником корпоративного інвестиційного фонду. Як зміниться оподаткування доходів цієї фізособи при зміні податкового резидентства (громадянство України зберігається)?

Як зміниться оподаткування

Платниками ПДФО в ст. 162 ПКУ названі, серед іншого:

  • фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;
  • фізична особа - нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Тобто, якщо фізособа є резидентом України, то в Україні вона є платником податків (ПДФО і ВЗ) щодо доходів як з джерела їх походження з України, так і іноземних доходів. 

Особливості оподаткування іноземних доходів наведені в пп. 170.11 ПКУ. Про такі особливості можна почитати тут.

Якщо ж така особа змінить податкове резидентство і стане в Україні нерезидентом, то в Україні вона буде платником податків (ПДФО і ВЗ) тільки щодо доходів із джерелом походження в Україні. А з іноземних доходів не сплачуватиме ПДФО і ВЗ. 

Особливості оподаткування нерезидентів встановлені пп. 170.10 ПКУ. Детально про таке оподаткування можна почитати, приміром, тут.

 

Як визначити податкове резидентство

Визначення поняття «фізична особа – резидент» наведено в пп. «в» пп. 14.1.213 ПКУ

Ми аналізували це питання, приміром, тут, тут, тут.

Наприклад, якщо особа перебуває в іноземній державі більше 183 днів протягом року, вона може бути податковим резидентом такої іноземної держави.

Або якщо фізособа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом такої держави, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в такій державі.

А тут ми зазначали, що немає встановленої законом процедури, за якою чітко визначена дата, з якої особа втрачає резидентство однієї країни і набуває резидентствоіншої країни. Може навіть бути, що податкові органи України вважатимуть фізособу резидентом України, а податкові органи іноземної країни – резидентом такої іноземної країни. В такому разі потрібно подавати заяву до податкового органу однієї з таких країн для того, щоб податкові органи узгодили між собою, податковим резидентом якої країни фізособа є. А також узгодили дату, з якої фізособа стала резидентом іншої країни.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • ТОВ перестане відповідати вимогам Дія. Сіті: що з оподаткуванням в такому випадку?
    ТОВ є резидентом Дія. Сіті, платником податку на особливих умовах. Очікується, що в липні – вересні 2024 року ТОВ не відповідатиме вимогам Дія. Сіті по середньообліковій кількості працівників та по розміру середньої місячної винагороди працівників та гіг-спеціалістів. Але критерій ч. 4 ст. 5 Закону №1667 за 2024 рік дотримується. Коли ТОВ має перейти на загальну систему оподаткування?
    16.05.202414
  • Оподаткування процентів з позики, отриманої від нерезидента
    Підприємство – резидент України отримало процентну позику від нерезидента – пов’язаної особи (засновника, Кіпр). Чи потрібно платити податок на доходи нерезидента при виплаті процентів? Чи потрібно подавати звіт про контрольовані операції? Чи виникатиме податкова різниця?
    15.05.202420
  • Фізособа - нерезидент продає квартиру: які податкові наслідки?
    Громадянин Данії має у власності квартиру в Україні, планує продати її юрособі – резиденту України. За останні три роки не було жодних операцій з нерухомістю. Фізособа має РНОКПП та відкритий поточний рахунок в Україні. Як оподатковується така операція?
    15.05.202419
  • КІК надає послуги резидентам України: нюанси оподаткування
    Компанія зареєстрована в США. Засновник – юрособа, резидент України. Чи можуть клієнти з України (ФОП, юрособа) сплачувати за користування crm-системою на закордонний рахунок компанії США? Які звіти має подавати юрособа-резидент щодо компанії нерезидента?
    14.05.202428
  • Оподаткування допомоги мобілізованому спеціалісту резидента Дія. Сіті
    Резидент Дія. Сіті вирішив за власний кошт нараховувати спеціалісту щомісячно допомогу у розмірі зарплати. При дотриманні критеріїв оподаткування проводилося ПДФО (5%), ВЗ (1,5 %) та ЄСВ з МЗП. Як оподатковуватиметься допомога мобілізованому – як дохід у вигляді додаткового блага?
    13.05.202413