• Посилання скопійовано

Звітність КІК, якщо фізособа втратила статус податкового резидента України

Фізособа кілька років тому придбала частку в іноземному підприємстві. Повідомлення КІК не подавала. У 2022 році звіт з КІК також не подавала. У 2023 році втратила статус податкового резидента України і стала нерезидентом іншої країни. Чи потрібно подавати звіт про КІК за 2022 та 2023 роки?

Чи потрібно було подавати Повідомлення КІК?

Якщо набуття частки в КІК відбулося до 31.12.2021 р., то підстав для подання Повідомлення не виникає, оскільки Повідомлення подається до контролюючого органу, зокрема, фізичними особами — резидентами України по факту такого набуття, що відбулось починаючи з 01.01.2022 р. Детальніше про це тут.

 

Чи потрібно було подавати звіт про КІК за 2022 рік у 2023 році?

Звіт за 2022 рік у 2023 році можна було не подавати. Про це ми писали тут та тут.  Якщо у 2023 році не подали звіт за 2022 рік, то його слід подати разом з декларацією за 2023 рік, у 2024 році.

 

Як подавати звіт про КІК, якщо особа втратила статус податкового резидента України?

Звіт про КІК мають подавати контролюючі особи (див. пп. 39-2.5.2 ПКУ). А контролюючою особою є резидент України (див. пп. 39-2.1.2 ПКУ). Таким чином, особи, які не є резидентами України, звіт про КІК не подають.

 

А як бути із поданням звітності особами, які були резидентами України і перестали ними бути?

Це питання нормативними документами не врегульоване. 

Навіть не існує встановлених нормативними документами процедур виходу із статусу податкового резидентства України. Саме таку відповідь податкової служби на свій запит оприлюднила на своєму Телеграм-каналі народний депутат України Ніна Южаніна (див. відповідь на питання 5).

Це також означає, що немає конкретної дати, з якої можна вважати, що фізособа втратила статус податкового резидента України і набула статус податкового резидента іншої держави.

А при відповіді на питання 3 (див. тут) і на питання 4 (див. тут) податківці зазначили, що фізособа може бути одночасно як резидентом України, так і резидентом іноземної держави. У такому разі фізособа повинна в загальному порядку подавати в Україні декларацію про майновий стан і доходи, сплачуючи податки в Україні із всіх отриманих доходів, включаючи доходи, отримані за кордоном. Поряд з цим, така особа повинна сплачувати податки в іноземній державі. У такому разі оподаткування доходів в Україні здійснюватиметься з урахуванням міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування.

При відповіді на питання 3 (див. тут) податкова служба зазначила, що якщо обидві країни вважають особу своїм податковим резидентом згідно з локальним законодавством, а сама особа вважає, що це не відповідає положенням міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування, вона може подати заяву про розгляд своєї справи до компетентного органу України або іншої країни, яка буде вирішуватись за процедурою взаємного узгодження.

Відповідно до міжнародного договору буде проведено відповідний тест (на визначення центру життєвих інтересів), за підсумками якого компетентні органи двох країн повинні прийняти рішення, податковим резидентом якої з двох країн буде вважатися зазначена особа.

При цьому кожен окремий випадок буде розглядатися компетентними органами на основі наданих документів та підтверджень з урахуванням усіх обставин та підстав.

Який висновок випливає з наведеного вище:

На наш погляд, фізособа може отримати в іноземній державі сертифікат чи інший схожий документ, який підтверджує податкове резидентство іноземної держави.

Потім фізособа може подати до податкової служби заяву з прикладеною копією сертифіката, якою інформуватиме, з якої дати вона не є податковим резидентом України і є податковим резидентом іноземної держави. У заяві слід зазначити, щоб податкова служба письмово підтвердила факт того, що фізособа вже не є податковим резидентом України, і з якої дати.

Якщо буде отримана відповідь, що процедури виключення із складу податкового резидентства України немає, і фізособа продовжує бути податковим резидентом України, тоді фізособа в загальному порядку подає декларацію про майновий стан і доходи за 2023 рік, разом із додатками КІК та разом із звітами про КІК за 2022 та 2023 роки. У декларації зазначаються всі доходи, які отримувала фізособа протягом 2023 року, як українські, так і іноземні. Але у разі сплати податків в іноземній країні можна застосувати норми міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування, зменшивши податок, який підлягає сплаті в Україні з таких іноземних доходів.

Поряд з цим, на наш погляд, фізособі слід звернутися із заявою до податкових органів іноземної країни з проханням визначити за процедурою взаємного узгодження, що фізособа є резидентом іноземної країни, і не є резидентом України. До такої заяви слід додати копію заяви, яка надсилалася фізособою до української податкової служби, і копію відповіді. Після того, як це питання буде узгоджено, слід буде діяти залежно від результату узгодження.

У разі узгодження між податковими службами обох держав, що фізособа не є податковим резидентом України, а є податковим резидентом тільки іноземної держави, фізособа вже не повинна надалі подавати декларації до української податкової. Далі слід буде вирішувати питання з раніше поданою декларацією, можливо її доведеться анулювати і податки повернути. Але конкретний варіант дій вже залежить від особливостей узгодження резидентства.

Якщо ж податкова служба погодиться про втрату фізособою резидентства України і набуття резидентства іноземної держави, дату такої втрати, на наш погляд, декларацію слід буде також подати, але з показниками тільки тих доходів, що отримані до дати втрати резидентства України.

Ми навели власний погляд на дану ситуацію. Але оскільки чинним законодавством ця ситуація не врегульована, може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024693
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.2024119
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202480
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202472
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024196