• Посилання скопійовано

Оподаткування ПнВК резидентом "Дія. Сіті" повернутої ПФД

Резидент "Дія. Сіті"– платник податку на виведений капітал надав короткострокову безвідсоткову ПФД засновнику – юрособі, нерезиденту "Дія. Сіті," платнику податку на прибуток на загальних підставах. Надана допомога була повернута до кінця календарного року. Чи підлягає оподаткуванню податком на виведений капітал за ставкою 9% надана і повернута протягом року фіндопомога?

Відповідно до пп. 141.9-1.2.6 ПКУ об'єктом оподаткування резидента "Дія. Сіті" – платника податку на особливих умовах є операції з виплати (надання) особі, яка не є резидентом Дія Сіті – платником податку на особливих умовах, фінансової допомоги в сумі, визначеній за правилами, установленими пп. 135.2.1.7, 135.2.1.8, 135.2.1.8-1 ПКУ.

Відповідно до пп. 135.2 ПКУ базою оподаткування операцій резидента "Дія. Сіті" – платника податку на особливих умовах є грошове вираження об'єкта оподаткування, розрахованого за правилами, визначеними цим пунктом та пп. 141.9-1.3 ПКУ.

Вичерпний перелік об’єктів оподаткування ПнВК резидентів "Дія. Сіті" міститься у пп. 135.1.2 ПКУ, серед них, зокрема, фінансова допомога: 

  • надана особі, яка не є резидентом "Дія. Сіті" – платником податку на особливих умовах, якщо така фінансова допомога не підлягає поверненню; 
  • надана пов’язаній особі (фізичній або юридичній), яка не є резидентом "Дія. Сіті" – платником податку на особливих умовах, незалежно від наявності умови про повернення; 
  • надана непов’язаній особі (фізичній або юридичній), яка не є резидентом "Дія. Сіті" – платником податку на особливих умовах, якщо фінансова допомога не була повернута протягом 12 календарних місяців починаючи з місяця, наступного за календарним місяцем, в якому була видана сума фінансової допомоги, або якщо до закінчення зазначеного 12-місячного строку заборгованість за такою фінансовою допомогою була визнана безнадійною згідно з пп. 14.1.11 ПКУ або була припинена внаслідок прощення боргу.

З зазначеної норми робим висновок, що надана безвідсоткова ПФД засновнику – юрособі, не резиденту Дія Сіті та яка повернута протягом року (хоча в даному випадку  це не має значення), підлягає оподаткуванню податком на виведений капітал за ставкою 9%, оскільки засновник є пов’язаною особою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»