• Посилання скопійовано

Оплата нерезиденту за надання доменних імен: яке оподаткування?

Підприємство планує оплату компанії-нерезиденту (Китай) за доменні імена CN. Які податкові наслідки виникають при отриманні таких послуг з ПДВ, податку на прибуток, податку на доходи нерезидентів?

ПДВ

Доменне ім'я — це частина простору ієрархічних імен мережі Інтернет, що обслуговується групою серверів системи доменних імен (DNS-серверів) та централізовано адмініструється. На нашу думку, послуга з надання доменних імен підпадає під визначення електронних послуг – пп. 14.1.56-5 ПКУ

  • електронні послуги – послуги, які постачаються через мережу Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини, у тому числі шляхом встановлення спеціального застосунку або додатка на смартфонах, планшетах, телевізійних приймачах чи інших цифрових пристроях. До таких послуг, зокрема, належать послуги з надання доступу до інформаційних, комерційних, розважальних електронних ресурсів та інших подібних ресурсів, зокрема, але не виключно, розміщених на платформах спільного доступу до інформації чи відеоматеріалів; постачання програмного забезпечення та оновлень до нього, у тому числі електронних примірників, надання доступу до них, а також дистанційне обслуговування програмного забезпечення та електронного обладнання.

Місцем постачання електронних послуг вважається місцезнаходження отримувача послуг – пп. 186.3-1 ПКУ. Якщо місцезнаходження отримувача на митній території України, то послуга нерезидента з надання доменних імен оподатковується ПДВ за правилами, встановленими ст. 208 ПКУ

Оподаткування ПДВ послуг від нерезидента за основною ставкою 20% відбувається у такому порядку: 

1) отримувач послуг від нерезидента складає та реєструє в ЄРПН податкову накладну на вартість таких послуг. Докладніше про це – тут. Такі податкові зобов’язання відображаються у рядку 6.1 декларації з ПДВ.

2) Якщо ПН на послуги від нерезидента  зареєстрована в ЄРПН, то платник має право на податковий кредит за такою ПН. Цей податковий кредит відображається у рядку 13.1 декларації з ПДВ.

3) Якщо послуги від нерезидента використані не в оподатковуваних операціях отримувача, то додатково потрібно нарахувати податкові зобов’язання за пп. 198.5 ПКУ – у загальному порядку. Докладніше про це – тут. Згідно із п. 16 Порядку №1307 у разі складання зведених ПН у графі 2 «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» зведеної податкової накладної платником зазначаються дати складання та порядкові номери податкових накладних, складених на такого платника податку при постачанні йому товарів/послуг, необоротних активів, за якими він визначає податкові зобов’язання відповідно до пп. 198.5 та пп. 199.1 ПКУ.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО  або МСФЗ, на різниці, які визначені відповідними положеннями ПКУ.

У загальному випадку, в разі отримання таких послуг від нерезидента, як реєстрація доменних імен, коригувань фінрезультата не передбачено.

Проте можливо, що сам нерезидент – надавач послуг відповідає вимогам пп. 140.5.4 ПКУ та його держава або організаційно-правова форма присутні у переліках:

Якщо підприємство коригує фінрезультат, воно повинно перевірити, чи не підпадає ця операція під вимоги пп. 140.5.4 ПКУ. Якщо підпадає, то на 30% вартості послуг з надання доменного імені потрібно збільшити фінрезультат. 

Якщо підприємство не коригує фінреезультат відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, жодних коригувань воно не здійснює. 

 

Податок на доходи нерезидентів

Податок на доходи нерезидентів справляється відповідно до пп. 141.4 ПКУ. Зокрема, відповідно до пп. «к» п. 141.4 ПКУ для цілей цього пункту оподатковуваними доходами нерезидента є інші доходи від провадження нерезидентом господарської діяльності на території України, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента, у тому числі вартості послуг із міжнародного зв’язку чи міжнародного інформаційного забезпечення.

В даному випадку оплата здійснюється за надання послуг, які підпадають під дію пп. «к» п. 141.4 ПКУ, тому податок на доходи нерезидентів з такої оплати не утримується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202452
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202432
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024540
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430