• Посилання скопійовано

Оренда мобільного додатку у нерезидента: які податкові наслідки?

Підприємство (неплатник ПДВ, платник прибутку), резидент України, отримало у нерезидента в оренду мобільний додаток, сплачуючи щомісячні орендні платежі. Згідно з договором, клієнти нерезидента набувають право завантажувати додаток з сайту нерезидента. Через додаток резидент надаватиме клієнтам послуги. Які податкові наслідки орендних операцій?

Бухгалтерський облік

Оренда – це коли майно отримується у володіння та користування (див. ст. 759 ЦКУ). Тобто, оренда матиме місце, якщо додаток буде завантажено резидентом на свої ресурси, звідки додаток надаватиметься клієнтам.

В даній ситуації додаток резидентом не отримується, тому незалежно від того, як названо відповідний договір користування додатком, по суті такий договір не є орендним. Щодо бухобліку це означає, що отримане право на завантаження додатку не відображається резидентом на позабалансовому субрахунку 01, як це передбачено для оренди.

Оскільки за надання права клієнтам скачувати додаток підприємство щомісячно сплачує плату, яка договором названа орендною платою, хоча по суті є роялті, така плата відображається в обліку за правилами п. 7 НП(С)БО 16:

  • витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені;
  • витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

В даній ситуації витрати неможливо прямо пов’язати з доходом, адже клієнти користуються додатком і окремо за його користування не сплачують. Тому плата кожного місяця відноситься на витрати.

Користуючись додатком, клієнти замовляють послуги у підприємства. Тобто, використання додатку пов’язано із збутом продукції. А тому щомісячна плата відноситься підприємством до витрат на збут.

 

Податкове визначення роялті

Відповідно до пп. 14.1.225 ПКУ, роялті - будь-який платіж, отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об’єкта права інтелектуальної власності, включаючи комп’ютерні програми. Таким чином, в даній ситуації з точки зору оподаткування підприємство сплачує нерезиденту не орендну плату, а роялті, незалежно від того, як ці платежі називають у договорі. Тому при оподаткуванню ПДВ, податком на прибуток виходимо з того, що підприємство сплачує роялті.

 

ПДВ

Відповідно до пп. 196.1.6 ПКУ, операції виплати роялті у грошовій формі не є об’єктом оподаткування. Тому питання сплати ПДВ не виникає.

 

Податок на прибуток

Сума роялті зменшує фінрезультат до оподаткування, який є основною для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (пп. 134.1.1 ПКУ). Якщо підприємство коригує фінрезультат на податкові різниці, варто звернути увагу на такі різниці:

 

1) «Амортизаційна» різниця ст. 138 ПКУ

В пп. 138.3.4 ПКУ зазначено, що права на різноманітні нематеріальні активи амортизуються, крім тих, за які сплачується роялті. Отже, зазначені права в податковому обліку не амортизуються.

 

2) Податкова різниця за пп. 140.5.6 і за пп. 140.5.7 ПКУ

Про особливості застосування цих різниць ми писали тут, тут, тут, та тут.

 

Податок на репатріацію

При перерахуванні нерезиденту роялті за загальним правилом потрібно утримувати податок на репатріацію (п. «в» пп. 141.4.1 ПКУ). Податок утримують за ставкою 15% з суми роялті за їх рахунок і перераховують до бюджету під час виплати доходу нерезиденту (пп. 141.4.2 ПКУ).

Особливості розрахунку і сплати податку на репатріацію ми розглядали тут.

Але цей податок можна не утримувати, якщо є відповідний міжнародний договір між Україною і країною нерезидента про уникнення подвійного оподаткування, який передбачає інший порядок оподаткування і нерезидент є бенефіціарним отримувачем доходу й надав резиденту довідку, яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України. Детальніше про застосування цього правила читайте тут і тут.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.202412
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.202416
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.202421
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.202419
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202430