• Посилання скопійовано

Оренда мобільного додатку у нерезидента: які податкові наслідки?

Підприємство (неплатник ПДВ, платник прибутку), резидент України, отримало у нерезидента в оренду мобільний додаток, сплачуючи щомісячні орендні платежі. Згідно з договором, клієнти нерезидента набувають право завантажувати додаток з сайту нерезидента. Через додаток резидент надаватиме клієнтам послуги. Які податкові наслідки орендних операцій?

Бухгалтерський облік

Оренда – це коли майно отримується у володіння та користування (див. ст. 759 ЦКУ). Тобто, оренда матиме місце, якщо додаток буде завантажено резидентом на свої ресурси, звідки додаток надаватиметься клієнтам.

В даній ситуації додаток резидентом не отримується, тому незалежно від того, як названо відповідний договір користування додатком, по суті такий договір не є орендним. Щодо бухобліку це означає, що отримане право на завантаження додатку не відображається резидентом на позабалансовому субрахунку 01, як це передбачено для оренди.

Оскільки за надання права клієнтам скачувати додаток підприємство щомісячно сплачує плату, яка договором названа орендною платою, хоча по суті є роялті, така плата відображається в обліку за правилами п. 7 НП(С)БО 16:

  • витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені;
  • витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

В даній ситуації витрати неможливо прямо пов’язати з доходом, адже клієнти користуються додатком і окремо за його користування не сплачують. Тому плата кожного місяця відноситься на витрати.

Користуючись додатком, клієнти замовляють послуги у підприємства. Тобто, використання додатку пов’язано із збутом продукції. А тому щомісячна плата відноситься підприємством до витрат на збут.

 

Податкове визначення роялті

Відповідно до пп. 14.1.225 ПКУ, роялті - будь-який платіж, отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об’єкта права інтелектуальної власності, включаючи комп’ютерні програми. Таким чином, в даній ситуації з точки зору оподаткування підприємство сплачує нерезиденту не орендну плату, а роялті, незалежно від того, як ці платежі називають у договорі. Тому при оподаткуванню ПДВ, податком на прибуток виходимо з того, що підприємство сплачує роялті.

 

ПДВ

Відповідно до пп. 196.1.6 ПКУ, операції виплати роялті у грошовій формі не є об’єктом оподаткування. Тому питання сплати ПДВ не виникає.

 

Податок на прибуток

Сума роялті зменшує фінрезультат до оподаткування, який є основною для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (пп. 134.1.1 ПКУ). Якщо підприємство коригує фінрезультат на податкові різниці, варто звернути увагу на такі різниці:

 

1) «Амортизаційна» різниця ст. 138 ПКУ

В пп. 138.3.4 ПКУ зазначено, що права на різноманітні нематеріальні активи амортизуються, крім тих, за які сплачується роялті. Отже, зазначені права в податковому обліку не амортизуються.

 

2) Податкова різниця за пп. 140.5.6 і за пп. 140.5.7 ПКУ

Про особливості застосування цих різниць ми писали тут, тут, тут, та тут.

 

Податок на репатріацію

При перерахуванні нерезиденту роялті за загальним правилом потрібно утримувати податок на репатріацію (п. «в» пп. 141.4.1 ПКУ). Податок утримують за ставкою 15% з суми роялті за їх рахунок і перераховують до бюджету під час виплати доходу нерезиденту (пп. 141.4.2 ПКУ).

Особливості розрахунку і сплати податку на репатріацію ми розглядали тут.

Але цей податок можна не утримувати, якщо є відповідний міжнародний договір між Україною і країною нерезидента про уникнення подвійного оподаткування, який передбачає інший порядок оподаткування і нерезидент є бенефіціарним отримувачем доходу й надав резиденту довідку, яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України. Детальніше про застосування цього правила читайте тут і тут.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202448
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202426
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024526
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430