• Посилання скопійовано

Операції з безоплатного надання обладнання у користування: як оподаткувати?

Підприємство надає в безоплатне тимчасове користування своїм клієнтам (в тому числі і фізособам) обладнання для споживання продукції. Якщо покупець припиняє споживання продукції обладнання повинно бути повернено або сплачено штраф. Які податкові наслідки такої операції?

ПДВ

Згідно з п. «а» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання товарів.

При цьому, постачанням товарів є будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власнику, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду – пп. 14.1.191 ПКУ.

Відповідно, якщо підприємство передає клієнту обладнання (помпу для накачування сиропу, на якій нанесено торгову марку цього сиропу) у користування (з умовою повернення), то така операція не є постачанням, адже переходу права власності не відбувається.

Однак, в подальшому необхідно зважати на те, яким чином оформлюється користування помпою.

Зверніть увагу! Якщо така помпа не буде повернена клієнтом і ним буде сплачено штраф, то в такому випадку вже виникає факт передачі права власності і, відповідно, нараховують ПЗ виходячи з суми штрафу (але не менше бази оподаткування, зазначеної у п. 188.1 ПКУ).

 

Договір позички

За договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачу) річ для користування протягом встановленого строку. Користування річчю вважається безоплатним, якщо сторони прямо домовилися про це або якщо це випливає із суті відносин між ними (ст. 827 ЦКУ).

З метою оподаткування ПДВ передання обладнання в позику не є операцією з постачанням товарів.

При цьому, наслідків з ПДФО також не виникає, адже фактично переходу власності на таке обладнання не відбувається.

 

Договір оренди

Якщо підприємство надає помпу своїм клієнтам в оренду (хоч і за символічну плату), то в такому випадку підприємство вже надає своїм клієнтам послуги (оренда вважається послугою для цілей оподаткування – пп. 14.1.185 ПКУ).

Відповідно до пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Виходячи з викладеного зазначимо, якщо обладнання надається клієнтам за договором оренди безкоштовно або з символічним розміром плати, то база оподаткування ПДВ повинна визначатися не нижче звичайних цін – другий абзац пп. 188.1 ПКУ.

А ось в даному випадку для оподаткування такої операції ПДФО необхідно зважати на те, хто є отримувачем такого обладнання.

Якщо отримувачем обладнання є проста фізособа (без статусу суб’єкта господарювання), то згідно з ч. «е» пп. 164.2.17 ПКУ вартість безоплатно отриманих послуг потрапить до доходу такої фізичної особи у сумі, що визначена за правилами звичайної ціни. У тому випадку, якщо оренда здійснюється за символічну плату, в дохід потрапить різниця між такою символічною платою і звичайною ціною на такі послуги.

Відповідно, підприємство, що надає обладнання у безоплатну оренду виступає податковим агентом такої фізичної особи, і зобов’язане нарахувати та сплатити відповідно суму податкового зобов’язання, а також відобразити це у звітності за формою №1ДФ з ознакою доходу "127".

У тому випадку, якщо таку безоплатну оренду отримує фізособа-підприємець, то підприємство не виступає її податковим агентом, і нарахування податкових зобов’язань особа проводить самостійно в залежності від системи оподаткування. Однак, підприємству все-таки доведеться відобразити дохід такого підприємця за звичайними цінами у розрахунку №1ДФ з ознакою доходу "157".

Безкоштовна передача помпи в рекламних цілях буде об’єктом оподаткування ПДВ, тому що помпа – це товар, який передається з метою використання за призначенням, а не носій рекламної інформації. У цьому випадку базою оподаткування буде ціна придбання такої помпи – п. 188.1 ПКУ.

Сплата штрафу не буде об’єктом оподаткування ПДВ. Нарахування і сплата штрафних санкцій за договором не входять до ціни товару/послуги і не є постачанням товарів/послуг у розумінні пп. 14.1.185, 14.1.191, п. 185.1 ПКУ. Тому суми штрафних санкцій не включаються до бази обкладення ПДВ, це прямо прописано в п. 188.1 ПКУ, і підтверджено в листі ДФС від 04.08.2016 р. № 26595/7/99-99-15-03-02-17.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    Сьогодні 16:177
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    Сьогодні 14:5612
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202418
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024313
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430