• Посилання скопійовано

Операції з безоплатного надання обладнання у користування: як оподаткувати?

Підприємство надає в безоплатне тимчасове користування своїм клієнтам (в тому числі і фізособам) обладнання для споживання продукції. Якщо покупець припиняє споживання продукції обладнання повинно бути повернено або сплачено штраф. Які податкові наслідки такої операції?

ПДВ

Згідно з п. «а» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання товарів.

При цьому, постачанням товарів є будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власнику, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду – пп. 14.1.191 ПКУ.

Відповідно, якщо підприємство передає клієнту обладнання (помпу для накачування сиропу, на якій нанесено торгову марку цього сиропу) у користування (з умовою повернення), то така операція не є постачанням, адже переходу права власності не відбувається.

Однак, в подальшому необхідно зважати на те, яким чином оформлюється користування помпою.

Зверніть увагу! Якщо така помпа не буде повернена клієнтом і ним буде сплачено штраф, то в такому випадку вже виникає факт передачі права власності і, відповідно, нараховують ПЗ виходячи з суми штрафу (але не менше бази оподаткування, зазначеної у п. 188.1 ПКУ).

 

Договір позички

За договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачу) річ для користування протягом встановленого строку. Користування річчю вважається безоплатним, якщо сторони прямо домовилися про це або якщо це випливає із суті відносин між ними (ст. 827 ЦКУ).

З метою оподаткування ПДВ передання обладнання в позику не є операцією з постачанням товарів.

При цьому, наслідків з ПДФО також не виникає, адже фактично переходу власності на таке обладнання не відбувається.

 

Договір оренди

Якщо підприємство надає помпу своїм клієнтам в оренду (хоч і за символічну плату), то в такому випадку підприємство вже надає своїм клієнтам послуги (оренда вважається послугою для цілей оподаткування – пп. 14.1.185 ПКУ).

Відповідно до пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Виходячи з викладеного зазначимо, якщо обладнання надається клієнтам за договором оренди безкоштовно або з символічним розміром плати, то база оподаткування ПДВ повинна визначатися не нижче звичайних цін – другий абзац пп. 188.1 ПКУ.

А ось в даному випадку для оподаткування такої операції ПДФО необхідно зважати на те, хто є отримувачем такого обладнання.

Якщо отримувачем обладнання є проста фізособа (без статусу суб’єкта господарювання), то згідно з ч. «е» пп. 164.2.17 ПКУ вартість безоплатно отриманих послуг потрапить до доходу такої фізичної особи у сумі, що визначена за правилами звичайної ціни. У тому випадку, якщо оренда здійснюється за символічну плату, в дохід потрапить різниця між такою символічною платою і звичайною ціною на такі послуги.

Відповідно, підприємство, що надає обладнання у безоплатну оренду виступає податковим агентом такої фізичної особи, і зобов’язане нарахувати та сплатити відповідно суму податкового зобов’язання, а також відобразити це у звітності за формою №1ДФ з ознакою доходу "127".

У тому випадку, якщо таку безоплатну оренду отримує фізособа-підприємець, то підприємство не виступає її податковим агентом, і нарахування податкових зобов’язань особа проводить самостійно в залежності від системи оподаткування. Однак, підприємству все-таки доведеться відобразити дохід такого підприємця за звичайними цінами у розрахунку №1ДФ з ознакою доходу "157".

Безкоштовна передача помпи в рекламних цілях буде об’єктом оподаткування ПДВ, тому що помпа – це товар, який передається з метою використання за призначенням, а не носій рекламної інформації. У цьому випадку базою оподаткування буде ціна придбання такої помпи – п. 188.1 ПКУ.

Сплата штрафу не буде об’єктом оподаткування ПДВ. Нарахування і сплата штрафних санкцій за договором не входять до ціни товару/послуги і не є постачанням товарів/послуг у розумінні пп. 14.1.185, 14.1.191, п. 185.1 ПКУ. Тому суми штрафних санкцій не включаються до бази обкладення ПДВ, це прямо прописано в п. 188.1 ПКУ, і підтверджено в листі ДФС від 04.08.2016 р. № 26595/7/99-99-15-03-02-17.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.20245
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.20249
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.202410
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.202417
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202428