• Посилання скопійовано

Користування майном працівників та засновників: особливості договірних відносин та оподаткування

Підприємство хоче використовувати комп’ютерну техніку працівників та засновників. Якими договорами регулюється таке користування? Як обліковується майно отримане у користування? Якщо буде прийнято рішення про оренду майна, як оподатковувати орендну плату? Серед орендодавців є засновник-нерезидент

Договірні відносини

Спочатку потрібно визначитись із відмінностями ознак за договорами позики, позички та оренди:

1) за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості (ст. 1046 ЦКУ). Відповідно до ч. 2 ст. 184 ЦКУ річ є визначеною родовими ознаками, якщо вона має ознаки, властиві усім речам того ж роду, та вимірюється числом, вагою, мірою. Річ, що має лише родові ознаки, є замінною;

2) за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку (ст. 827 ЦКУ). Договір позички від договору позики відрізняється тим, що предметом може бути лише індивідуально визначене майно;

3) за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк (ст. 759 ЦКУ). Предметом договору найму може бути річ, яка визначена індивідуальними ознаками і яка зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживна річ). Договір позички від договору оренди відрізняється своєю безоплатністю. Якщо відносини передбачають оплатне користування, це звичайний договір оренди.

Що стосується сторін договору, то за всіма зазначеними вище договорами сторонами договору можуть виступати як фізичні так і юридичні особи. Проте, ч. 2 ст. 829 ЦКУ висуває обмеження щодо сторони — позичальника за договором позички. Юридична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність, не може передавати речі у безоплатне користування особі, яка є її засновником, учасником, керівником, членом її органу управління або контролю. А от заборон засновнику бути позикодавцем не має, як і не має заборон, якщо засновник є нерезидентом.

 

Облік отриманого у безоплатне користування майна

У користувача облік речі, отриманої для користування (у позику, позичку або оренду) в бухобліку відображається поза балансом. По аналогії з предметом договору оренди можна використати забалансовий рахунок 01 при отриманні активів у вигляді основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних активів. Факт передачі речі потрібно оформити актом приймання/передачі. Проте амортизація на такі активи не нараховується, адже підприємство не отримало об’єкт амортизації.

Що стосується понесених витрат, зокрема на ремонт, підтримання речей у робочому стані таких заборон не має. Якщо користувач поніс витрати на поліпшення отриманого об'єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що привели до збільшення майбутніх економічних вигод, які первісно очікувалися від його використання, то знову ж таки за аналогією з договором оренди і п. 8 П(С)БО 14 ці витрати відображаються користувачем як капітальні інвестиції у створення (будівництво) інших необоротних матеріальних активів та обліковуються на субрахунку 117. Фактично всі витрати на такий ремонт, дообладнання капіталізуються на рахунку 15. І далі така вартість підлягає амортизації. Більш детальніше про це тут

Витрати на поточний ремонт, обслуговування (для підтримання об’єкта в робочому стані) відносять до витрат звітного періоду. 

 

Оподаткування орендної плати 

Якщо підприємство за користування майном буде сплачувати орендні платежі і орендодавцем є фізособа, у цьому випадку утримується ПДФО та військовий збір. Детальніше про це тут.

Якщо орендодавцем буде нерезидент, то потрібно діяти за нормою пп. 170.10.1 ПКУ.  Так, доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів (з урахуванням особливостей, визначених деякими нормами розділу IV ПКУ для нерезидентів). 

Пп. 170.10.3 ПКУ передбачено, що у разі, якщо доходи з джерелом їх походження в Україні виплачуються нерезиденту резидентом-юрособою, такий резидент вважається податковим агентом нерезидента щодо таких доходів. 

Під час укладення договору з нерезидентом, умови якого передбачають отримання таким нерезидентом доходу з джерелом його походження в Україні, резидент зобов'язаний зазначити в договорі ставку податку, що буде застосована до таких доходів. Зі суми орендної плати, яка виплачується фізособі-засновнику, утримуються лише ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%, а ЄСВ не нараховується. Відносини, що виникають під час укладення договору оренди, не мають ознак правовідносин, що регулюють виконання робіт або надання послуг, відповідно до Закону про ЄСВ.

Також з цього приводу є роз’яснення ДФС від 21.01.2016 р. №255/М/26-15-12-03-12.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202419
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202438
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202435
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202435
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024133