• Посилання скопійовано

Як оформити операцію, якщо товар оплатила одна фізична особа, а отримала інша?

ТОВ на загальній системі оподаткування, платник ПДВ, продало фізичній особі товар. Оплата отримана на поточний рахунок від іншої фізичної особи, в призначенні платежу платіжної інструкції відсутнє посилання на рахунок. Чи має право підприємство здійснювати продаж фізичній особі? Як оформити та оподаткувати таку операцію?

Законодавчо не передбачено обмежень щодо здійснення продажу товару фізичній особі, якщо продаж товару не передбачає вікового обмеження та заборони його реалізації на території України. 

Відповідно до наведеної умови у ТОВ-отримувача є дві господарські операції з різними контрагентами: відвантаження та зарахування коштів. 

Відвантаження товару фізичній особі з якою укладено правочин. Фактично оплати від фізичної особи-покупця підприємство не отримало, тому в обліку за даною господарською операцією виникла дебіторська заборгованість. Документальне оформлення відвантаження підприємство проводить в загальному порядку.

Зауважимо, що ЦКУ передбачено можливість виконання обов’язку щодо сплати за договором купівлі-продажу не безпосередньо боржником, а іншою особою, якщо з умов договору, вимог ЦКУ, інших актів цивільного законодавства або суті зобов’язання не випливає обов’язок боржника виконати зобов’язання особисто. У цьому разі кредитор зобов’язаний прийняти виконання, запропоноване за боржника іншою особою (ст. 528 ЦКУ). 

Тобто третя особа може сплатити за боржника за умови, що це передбачено договором. Сам договір може бути укладено усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму договору, якщо інше не встановлено законом (ст. 205 ЦКУ).

В наведеній умові навіть за відсутності обмежень у договорі неможливо ідентифікувати платіж. Якщо обмежень немає, то наступним етапом є визначення «долі» зарахованих коштів.

Помилково зараховані від отримувача кошти. Після списання коштів з рахунку платника питання щодо уточнення інформації, зазначеної у реквізиті «Призначення платежу», вирішується між сторонами переказу без участі банку (лист НБУ від 09.06.2011 №25-111/1438-7141). Суб’єкти господарювання це питання вже врегульовуватимуть листуванням.

Для ідентифікації даної оплати необхідно звернутися безпосередньо до платника. І саме він листом визначить напрямок дій: повернути кошти як помилкові або зарахувати в рахунок оплати за товар фізичної особи-покупця. Як скласти листа, див. у нашій аналітиці тут.

До моменту отримання листа від платника така заборгованість у підприємства буде обліковуватись як розрахунки з іншими кредиторами за Дт 685.

Таким чином, якщо платник:

  • ідентифікує кошти як помилкові, то підприємство за листом повертає їх. 

Ніяких податкових наслідків в цьому випадку у підприємства немає. Адже така операція є не об’єктною для цілей оподаткування ПДВ і у разі повернення підприємство не визнає дохід.

Своєю чергою, щодо відвантажених товарів підприємство визнає дохід та ПЗ з ПДВ. В обліку у підприємства-продавця залишається дебіторська заборгованість покупця.

  • зараховує кошти в рахунок оплати за товар фізичної особи-покупця.

Перед складанням листа необхідно проаналізувати договір, чи немає обмежень щодо оплати третьою особою. На підставі листа підприємство закриває заборгованість фізичної особи-покупця. 

Щодо покупця підприємство визнає ПЗ з ПДВ за подією, що відбулася раніше: оплатою чи відвантаженням. Як скласти ПН див. в нашій консультації тут. Дохід при відвантаженні визначається за правилами бухобліку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»