• Посилання скопійовано

Освітня субвенція в приватному закладі освіти

Приватний навчальний заклад отримує освітню субвенцію на зарплату вчителів. Кожного місяця сума може відрізнятися. Як правильно нараховувати субвенцію? Якщо це премія, то як правильно прописати її в наказі? Чи може приватний заклад отримувати ще якісь субвенції?

Як правило, субвенції  надаються бюджетним установам. Але освітня субвенція також надається й приватним закладам освіти.

Види субвенцій, трансфертів, що надаються з державного бюджету, встановлені ст. 97 Бюджетного кодексу України. Існують такі їх види:

1) базова дотація;

3) субвенції на здійснення державних програм соціального захисту;

4) додаткова дотація на компенсацію втрат доходів місцевих бюджетів внаслідок надання пільг, встановлених державою;

4-2) додаткова дотація на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я;

5) субвенція на виконання інвестиційних проектів;

6) освітня субвенція;

6-1) субвенція на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами;

10) субвенція на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження;

11-1) субвенція на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах;

12) інші додаткові дотації та інші субвенції.

Відповідно до ч. 5 ст. 78 Закону про освіту, фінансування дошкільної та позашкільної освіти здійснюється за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів, а також за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством.

Наприкінці грудня 2022 року уряд розподілив кошти освітньої субвенції між громадами на 2023 рік та вніс суттєві зміни до формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами (що встановлено постановою Кабінету Міністрів України №1472). 

Вказаною постановою КМУ затверджено розподіл освітньої субвенції між місцевими бюджетами та внесені зміни до Порядку №6 «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам», та Формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами, затвердженої постановою КМУ №1088 «Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами».

зокрема:

  • запроваджується застосування коефіцієнта 0,9 до обсягів освітньої субвенції минулого року;
  • запроваджується розмір освітньої субвенції для  оплати простою педагогічним працівникам;
  • обсяг субвенції визначатиметься без урахування додаткових годин навчального плану на окремі предмети, факультативні курси, індивідуальні заняття;
  • розрахунок освітньої субвенції від розрахункової наповнюваності класів (РНК), визначеної на 2022 бюджетний рік (фактично РНК за І семестр 2021 року).

В листі МОН  (лист від 10.01.2023 р. №1/385-23) зазначено, що для обласних бюджетів, бюджету м. Києва, приватних закладів загальної середньої освіти коефіцієнт приведення кількості ставок педагогічного персоналу (крім учителів) у 2023 році становить 0,23.

МОН у своєму роз'ясненні зазначив, що освітня субвенція надається з Державного бюджету місцевим бюджетам та спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти. 

Залишки коштів за освітньою субвенцією на кінець бюджетного періоду зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів і використовуються у наступному бюджетному періоді насамперед з урахуванням цільового призначення субвенції – на оплату праці з нарахуваннями педагогічним працівникам (посилання).

Освітня субвенція спрямовується на оплату праці тільки педагогічних працівників (ст. 103-2 Бюджетного кодексу України).

Відповідно до Закону «Про оплату праці» (ст.2) до структури заробітної плати входять:

Основна заробітна плата - це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців.

Додаткова заробітна плата - це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

Відповідно до методичних рекомендацій щодо організації матеріального стимулювання праці працівників підприємств і організацій (Наказ Мінпраці від 29.01.2003 р. №23) Премія - основний вид  додаткової,  понад  основну  заробітну плату, винагороди, яка виплачується працівникам за результатами їх трудової діяльності та виробництва  в  цілому  за  показниками  та умовами оцінки цих результатів, визначеними підприємством.

Нарахування премії за кошти освітньої субвенції не суперечить чинному законодавству. В законодавстві не визначений особливий порядок оформлення наказу на преміювання за кошти освітньої субвенції, тож наказ можна оформити в загальному порядку.

В бухобліку приватного навчального закладу такі субвенції обліковуються як цільове фінансування, оскільки вони надаються закладу на визначені цілі та без умови повернення.  В даному випадку використовується рахунок 482 "Кошти з бюджету та державних цільових фондів": 

  • Дт 311 Кт 482 – отримання цільового фінансування – фактично отримана субвенція з бюджету. Зокрема, якщо в кінці лютого надходить субвенція за січень та за лютий, цей запис робиться на дату отримання коштів і на всю отриману суму;
  • Дт 23 Кт 661, 651 – нарахування заробітної плати педагогічного персоналу та ЄСВ на неї – цей запис робиться щомісячно в кінці місяця за загальними правилами;
  • Дт 482 Кт 719 – суму використаного цільового фінансування визнано доходом звітного періоду (у частині фактично нарахованої зарплати та ЄСВ). Цей запис робиться після фактичного отримання субвенції з бюджету. Зокрема, якщо у кінці лютого отримано субвенцію за січень та за лютий, то на останню дату лютого визнається дохід в сумі нарахованої зарплати та ЄСВ за січень та за лютий, яка компенсована отриманою субвенцією.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    Сьогодні 11:323
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202426
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202421
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202423
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024127