• Посилання скопійовано

Продаж нерезидентом рекламних послуг на території України через резидента-агента

Нерезидент планує надавати рекламні послуги через посередника - резидента, платника ПДВ. Агент отримуватиме кошти від резидентів - замовників з подальшою оплатою нерезиденту. Які податкові наслідки такого посередництва для агента з ПДВ та податку на доходи нерезидента?

ПДВ

Згідно з пп. 189.4 ПКУ, базою оподаткування ПДВ для послуг, що передаються/отримуються у межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління, є вартість постачання цих послуг, визначена у порядку, встановленому ст. 188 ПКУ.

Дата збільшення податкових зобов'язань та податкового кредиту платників податку, що здійснюють постачання або отримання послуг у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів та без права власності на послуги, визначається за загальними правилами, встановленими ст. 187 і 198 ПКУ.

Своєю чергою, як передбачено пп. 186.3 ПКУ, місцем постачання рекламних послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання. При цьому, особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету у разі постачання послуг нерезидентами якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, є отримувач послуг, крім випадків, встановлених ст. 208-1 ПКУ (мова йде про електронні послуги, що постачаються нерезидентами фізичним особам, місце постачання яких розташоване на митній території України).

Отже, резидент-посередник, платник ПДВ, на дату отримання коштів від замовника має нарахувати ПЗ з ПДВ виходячи з повної вартості таких послуг і виписати ПН на покупця, якщо він є платником ПДВ (якщо ні, то ПН на неплатника).

Крім того, резидент-посередник, як первісний отримувач від нерезидента послуг, місце постачання яких визначено на території України, має нарахувати ПЗ з ПДВ на вартість таких послуг, скласти ПН та включити відповідну суму ПДВ як до складу своїх зобов’язань так і податкового кредиту.

Що ж до оподаткування ПДВ безпосередньо винагороди агента, то відповідно пп. «є» пп. 186.3 ПКУ місцем постачання посередницьких послуг від імені та за рахунок іншої особи або від свого імені, але за рахунок іншої особи вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання (за умови, що забезпечується надання покупцю послуг, перерахованих у пп. 186.3 ПКУ, до яких належать і рекламні послуги). Оскільки отримувачем посередницьких послуг є нерезидент, то місцем їх постачання визначається за межами України, а отже, винагорода агента не є об’єктом оподаткування ПДВ.

При цьому, якщо агент безпосередньо для надання посередницьких послуг (тобто ті активи, що включені до собівартості наданих посередницьких послуг) придбаває товари чи послуги з ПДВ, то він зобов’язаний нарахувати ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ оскільки використовує такі товари/послуги/необоротні активи в операціях, що не є об’єктом оподаткування відповідно до ст. 196 ПКУ або місце постачання яких розташоване за межами митної території України.

 

Податок на доходи нерезидента

Податок на доходи нерезидента при сплаті за рекламні послуги не утримується, оскільки з 1 січня 2022 року послуги з реклами потрапляють під визначення інших доходів від наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту від нерезидента згідно з пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ

А отже, зазначені виплати не є об'єктом для утримання податку на доходи нерезидента. оскільки дана послуга відсутня в переліку, передбаченому пп. 141.4.1 ПКУ, та належить до виключення, зазначеного у пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ (доходи у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента).

 ***

Читайте також: Електронні послуги від нерезидентів: правила оподаткування з 1 січня 2022 року

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202437
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202415
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202423
  • Чи є ТОВ контролюючою особою КІК?
    ТОВ 1, платник податку на прибуток, має засновника - фізособу (97%). А ця фізособа є також засновником (51%) ТОВ 2 нерезидента. Хто буде контролюючою особою для ТОВ 2: ТОВ 1 чи фізособа?
    29.02.202431
  • Як оподатковується спеціальна бюджетна дотація за утримання великої рогатої худоби (корів)?
    Підприємство - платник податку на прибуток отримало державну допомогу на утримання корів у 2023 р. Чи є сума цієї допомоги об'єктом оподаткування податком на прибуток?
    12.02.202430