• Посилання скопійовано

Чи капіталізувати витрати генпідрядника на виконання підрядних робіт?

Підприємство є генпідрядником на будівництві житлового будинку та надає замовнику акти виконаних робіт. Воно залучило відсоткову фіндопомогу та сплачує відсотки кожний місяць, які є значною частиною витрат. Чи потрібно капіталізувати відсотки, збільшуючи собівартість виконаних робіт на суму відсотків?

Відповідно до п. 3 НП(С)БО 31кваліфікаційний актив  -  це актив,  який  обов'язково  потребує суттєвого часу для його створення.

Своєю чергою, згідно з п. 3 НП(С)БО 1, активи – це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигод у майбутньому.

Чи відповідають роботи, що виконуються за генпідрядним договором, визначенню кваліфікаційного активу? На нашу думку, так, і ось чому:

  • Роботи, що виконуються за генпідрядним договором, є активом – незавершеним виробництвом, вартість якого формується на активному рахунку 23;
  • Цей ресурс контролюється підприємством внаслідок минулих подій – власне внаслідок будівництва об’єкта в минулих періодах до поточної дати;
  • Використання активу, тобто передача його замовнику за плату призведе до отримання економічних вигод у майбутньому - отримання доходу від замовника.

У Додатку 1 до НП(С)БО 31 наведені приклади кваліфікаційних активів, зокрема:

Незавершене виробництво продукції з тривалим (суттєвим) операційним циклом  -  вино, коньяк, що потребує кілька років (місяців) технологічної витримки 

Незавершені капітальні інвестиції - будівництво приміщень, будинків, будівель, споруд, виготовлення і монтаж устаткування, розробка (створення) програмного продукту та інших нематеріальних активів, які тривають. Вирощування багаторічних насаджень.

Отже, якщо роботи, що виконуються за генпідрядним договором, є незавершеним виробництвом і тривають більше трьох місяців, то вони відповідають визначенню кваліфікаційного активу, а відтак, фінансові витрати на його створення капіталізуються відповідно до п. 6 – 15 НП(С)БО 31. Щодо суттєвого часу свторення кваліфікаційного активу ми писали у минулій консультації тут.

Підрядні будівельні роботи не є незавершеними капітальними інвестиціями, оскільки це не будівництво власних приміщень, будинків, будівель, споруд.

Повторюємо, що у консультації викладено думку автора консультації, яка ґрунтується на положеннях НП(С)БО 31. Підприємство приймає рішення про кваліфікаційний актив, суттєвий час його створення та капіталізацію фінансових витрат на його створення на підставі свого професійного судження і оформлює це рішення наказом керівника.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.202485
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.2024953
  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202456
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202422
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202428