• Посилання скопійовано

Юрособа перераховує частку доходу від продажу нежитлового приміщення іншій юрособі: що з ПН?

Дохід від продажу нежитлового приміщення розподіляється між двома учасниками- юрособами. Як має бути складена ПН учасником №2 при отриманні своєї частки доходу від учасника №1?

Правила формування податкових зобов’язань і податкового кредиту з ПДВ та їх коригування, а також складання податкових накладнихрозрахунків коригування до податкових накладних і їх реєстрації в ЄРПН встановлено ст. 187, 192198 і 201 розділу V ПКУ

Податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) (пп. 201.7 ПКУ). Перелік обов’язкових реквізитів, які зазначаються у податковій накладній/розрахунку коригування до податкової накладної, визначено у пп. «а» — «і» пп. 201.1 ПКУ, зокрема, такими реквізитами є:

  • опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг (реквізит має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів/послуг);
  • код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг - код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі - ДКПП);
  • платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду.

На сьогодні при складанні податкової накладної запроваджено заповнення коду товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних та імпортних товарів – 10 знаків, для інших товарів – не менше 4 знаків), а для послуг - коду послуги згідно з ДКПП.

Отже, коди УКТ ЗЕД вказуються у тому випадку, якщо відбувається постачання саме товару (при цьому товаром може бути і, наприклад, будівля), яке оформлюється видатковими накладними або актами приймання-передачі, а коди згідно з ДКПП застосовуються у разі надання саме послуг, що оформлюється актом наданих послуг (виконаних робіт) або інших документів пов’язаних з виконанням робіт, в тому числі і будівельних.

Згідно із пп. 14.1.244 ПКУ, товари - матеріальні та нематеріальні активи, у тому числі земельні ділянки, земельні частки (паї), а також цінні папери та деривативи, що використовуються у будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення.

Постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп.14.1.191 ПКУ).

Разом з цим, постачання послуг - будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

Хоча податківці в ІПК від 22.06.2017 р. №788/6/99-99-15-03-02-15/ІПК чітко не сказали, який же код УКТ ЗЕД зазначати в графі 3.1 розділу Б податкової накладної, але послалися на Довідник умовних кодів товарів, які відсутні в УКТ ЗЕД, який розміщено на офіційному веб-порталі ДПС.

А ось у цьому роз’ясненні вони вже висловилися більш конкретно и вказали, що оскільки УКТ ЗЕД не містить кодів таких товарів як майнові права на квартири, майнові права на паркувальні місця, майнові права на нежитлові приміщення, то для їх відображення в податкових накладних юридична особа повинна  скористатись умовними кодами товарів, які згідно з пп. 2 п. 16 Порядку № 1307 оприлюднено на сайті ДПС.

Зокрема, умовними кодами товарів, що відсутні в УКТ ЗЕД передбачено код 00115 «нежитлове приміщення». Назва приміщення у графі 2 розділу Б  податкової накладної зазначається так, як вона зазначена у договорі купівлі-продажу такого приміщення.

Таким чином, враховуючи те, що юридична особа здійснює саме постачання такої нерухомості (а не надає послуги з її спорудження), то вважаємо, що у податковій накладній має зазначатись саме умовний код УКТ ЗЕД (в даному випадку - 00115), а не код ДКПП, як у випадку, якщо б юридична особа надавала саме послуги з будівництва, а не продаж готового об’єкту.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Новікова Марія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202436
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202415
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202422
  • Чи є ТОВ контролюючою особою КІК?
    ТОВ 1, платник податку на прибуток, має засновника - фізособу (97%). А ця фізособа є також засновником (51%) ТОВ 2 нерезидента. Хто буде контролюючою особою для ТОВ 2: ТОВ 1 чи фізособа?
    29.02.202431
  • Як оподатковується спеціальна бюджетна дотація за утримання великої рогатої худоби (корів)?
    Підприємство - платник податку на прибуток отримало державну допомогу на утримання корів у 2023 р. Чи є сума цієї допомоги об'єктом оподаткування податком на прибуток?
    12.02.202428