• Посилання скопійовано

Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги

Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?

Додаткові умови:

Громадська організація створена з метою надання допомоги ЗСУ. У лютому 2024 року ввезла на митну територію України та задекларувала в автоматизованій системі (оформила МД на ввезення) таку гуманітарну допомогу:

1)   Легковий автомобіль для передачі ЗСУ;

2)   Кабель коаксіальний, який використовується при ремонті військових дронів.

Легковий автомобіль, згідно з МД, був ввезений як гуманітарна допомога (без оплати ввізних платежів), потім оформлений у МРЕО за Тимчасовим техпаспортом, де власником вказана Громадська організація.

Згідно із Законом №3448-IX, який набрав чинності 23.01.2024 р. і який вніс зміни до Закону про гуманітарну допомогу, дозволено передавати транспортні засоби, як гуманітарну допомогу безпосередньо військовослужбовцям.

У зв’язку з цим питання:

  • Як документально оформити таку передачу?
  • Чи відноситься до категорії «військовослужбовці» військовий у статусі «учасник бойвих дій», який на даний момент працює волонтером у даній ГО?

Кабель коаксіальний, ввезений як гуманітарна допомога, але фактично використовується як матеріал для ремонту дронів, які поставляються з передової, тобто кінцевим бенефіціаром є ГО.

Втім, згаданим Законом №3448-IX встановлено, що гуманітарна допомога повинна бути передана кінцевому бенефіціару протягом 90 календарних днів.

Які ризики можливі у цій ситуації?

Яка передбачена відповідальність та правові (податкові) наслідки для ГО у разі невиконання вимог Закону № 3448-IX, а саме:

  • за передачу авто не ЗСУ або військовослужбовцю, а, наприклад, учаснику бойових дій, який працює волонтером в цій ГО?
  • за недотримання встановленого строку передачі ввезенної гуманітарної допомоги кінцевому бенефіціару протягом 90 календарних днів?

 

Відповідь:

Щодо передачі авто учаснику бойових дій

Відповідно до ст. 6 Закону про гуманітарну допомогу, не відносяться до гуманітарної допомоги підакцизні товари, крім транспортних засобів, що надходять у період проведення антитерористичної операції, здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, безпеки населення та захисту інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, для отримання і використання Збройними Силами України, Міністерством внутрішніх справ України, Державною спеціальною службою транспорту, Національною поліцією України, Національною гвардією України, Державною прикордонною службою України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Державною міграційною службою України, Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України, іншими державними органами, які входять до складу сектору безпеки і оборони України, а також для використання військовослужбовцями з метою забезпечення проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації. У такому випадку державні органи, які входять до складу сектору безпеки і оборони України, мають статус отримувача гуманітарної допомоги, а з моменту використання таких транспортних засобів - статус набувача гуманітарної допомоги.

Тобто, за загальним правилом імпортувати автомобіль (транспортний засіб) як гуманітарну допомогу не можна. Окрім випадків, наведений у ст. 6 Закону, серед яких і передача авто військовослужбовцям для здійснення заходів із забезпечення безпеки і оборони тощо.

 

Хто такі військовослужбовці?

Відповідно до ч. 9 ст. 1 Закону «Про військовий обов'язок і військову службу» військовослужбовці - особи, які проходять військову службу.

Статус військовослужбовця підтверджується такими документами, що посвідчують особу (див. п. 1.3 Інструкції №170):

  • посвідченнями офіцерів і генералів - особи офіцерського складу Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту;
  • військовими квитками рядового, сержантського і старшинського складу - особи рядового, сержантського і старшинського складу та курсанти закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів і військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти (далі - військові навчальні заклади).

Але учасник бойових дій, який працює волонтером в ГО, не є військовослужбовцем, адже він не проходить військову службу.

Таким чином, на наш погляд, в даній ситуації авто ввезено помилково, як гуманітарна допомога. Ввозити таке авто потрібно було в загальному порядку.

Або ж потрібно було передати для ЗСУ, тобто, виконати умови такої гуманітарної допомоги. Передачі авто конкретній організації ЗСУ чи військовослужбовцю оформляється актом приймання-передачі. В акті має зазначатися, що авто передано для «здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації». Тобто, потрібно писати ту мету, яка зазначена в ст. 6 Закону про гуманітарну допомогу.

 

Щодо передачі кабелю

В п. 3-7 ст. 17 Закону про гуманітарну допомогу зазначено, що гуманітарну допомогу потрібно передати набувачам протягом 90 днів з моменту перетину кордону.

Оскільки кінцевим бенефіціаром (набувачем) кабелю згідно з умовами гуманітарної допомоги є ГО, то умова щодо 90 днів виконана. Адже ГО, як набувач, отримала цей кабель відразу після перетину цим кабелем кордону.

Причому така ГО не повинна передавати цей кабель іншим особам.

Але ГО має надати звіт про наявність і розподіл гуманітарної допомоги. Звіт подається згідно з пп. 12 Порядку №953 (від 05.09.2023 р.), за формою, наведеною в додатку 3 до цього Порядку.

Звіт формують та подають в електронному кабінеті автоматизованої системи.

Звіт подають до 15 числа місяця, що настає за місяцем, в якому зазначено дату внесення інформації про митне оформлення гуманітарної допомоги за декларацією.

Задекларована гуманітарна допомога, щодо якої не подано звіт протягом 90 календарних днів з дати внесення інформації про митне оформлення гуманітарної допомоги за декларацією, вважається такою, стосовно якої відсутній облік щодо отримання та цільового використання, та використаною не за цільовим призначенням (п. 13 Порядку №953). Отримувач такої допомоги автоматично блокується (див. п. 14 Порядку №953). Такий отримувач втрачає статус отримувача гуманітарної допомоги на три місяці.

 

Відповідальність за порушення законодавства про гуманітарну допомогу

Про таку відповідальність ми писали тут.

Передбачена кримінальна відповідальність за незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги (див. ст. 201-2 ККУ).

Але в розглядуваній ситуації ГО не отримувала прибутку від незаконного використання гуманітарної допомоги. Тому, на наш погляд, кримінальна відповідальність в цій ситуації не загрожує.

Поряд з цим митні органи можуть донарахувати митні платежі на гуманітарну допомогу, яка використана не за призначенням, а відтак втратила статус гуманітарної допомоги.

Окрім того, гуманітарна допомога, використана не за призначенням, може бути повернена донору.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202418
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202437
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202435
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202435
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024133