• Посилання скопійовано

Чи можна поставити РРО на оптовому складі, яке знаходяться в іншому місці?

Чи можна поставити РРО на оптовому складі, яке знаходяться в іншому місці? Чи слід ставити платіжний термінал, якщо всі клієнти розраховуються готівкою?

Чи можна поставити РРО на оптовому складі, який знаходиться в іншому місці? 

Відповідно до ст. 2 Закону про РРО, розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Місце проведення розрахунків - місце, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо

Стаття 9 Закону про РРО, а саме п. 12, містить виключення щодо застосування РРО, тобто у разі якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (склади, місця зберігання товарів, оптова торгівля тощо), то суб’єкт господарювання має обов’язково застосовувати РРО.

При здійсненні розрахунків у безготівковій формі із застосуванням електронних платіжних засобів, з використанням платіжного терміналу, платіжний термінал повинен бути поєднаним з реєстратором розрахункових операцій.

Отже, робимо висновок, що РРО має міститись на кожному місці ведення торгівлі, в даному випадку, на оптовому складі, незважаючи, що він знаходиться територіально в іншому місці.

А згідно з п. 3 глави 2 розділу ІІ Порядку №547 реєстрація РРО здійснюється в контролюючому органі за основним місцем обліку суб'єкта господарювання як платника податків.

Отже, щоб провести реєстрацію РРО за адресою оптового складу, потрібно подати заяву за формою №1-РРО за місцем основного обліку фірми.

 

Чи слід ставити платіжний термінал, якщо всі клієнти розраховуються готівкою? 

Якщо йдеться про те, чи потрібен товариству на складі платіжний термінал, навіть незважаючи на те, що всі платять готівкою, вважаємо, що в даному питанні треба відштовхуватися від визначення терміну «споживач».

Споживач – фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов'язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов'язків найманого працівника (ч. 22 ст. 1 Закону №1023).

Тож, якщо зі складу підприємства здійснчюється продаж товарів саме таким споживачам, то ставити термінал потрібно, щоб виконати вимогу пп. 2 ст. 17 Закону №1023 щодо вільного вибору не тільки товарів/послуг, а й на здійснення безготівкових розрахунків. Якщо ж товар продається тільки ФОПам або підзвітним особам юридичних осіб, то немає обов'язку ставити термінал, бо такі покупці не є споживачами в розумінні Закону №1023.

Крім того, Постановою №898 чітко визначено суб’єктів господарювання. у яких виникає обов’язок застосування POS-терміналів (але за умови, що покупці є споживачами). Про це також зазначає ГУ ДПС у Черкаській області у своєму роз’ясненні.

Юрособі за відсутність терміналу загрожує адмінштраф за ст. 163-15 КпАП у розмірі від 100 до 200 нмдг (від 1700 грн до 3400 грн). За повторне порушення - штраф від 500 до 1000 нмдг (8500 грн до 17000 грн). 

Справи про адміністративні правопорушення, пов'язані з порушенням порядку проведення готівкових розрахунків і розрахунків із використанням електронних платіжних засобів за товари (послуги) розглядають податкові органи (ст. 234-2 КпАП). Таке адміністративне стягнення податківці можуть накласти не пізніш як через 2 місяці з дня вчинення правопорушення, а в разі триваючого правопорушення – не пізніш як через 2 місяці з дня його виявлення (ст. 38 КпАП).

Крім того, за відсутність платіжного терміналу штраф може накласти і Держспоживслужба на підставі пп. 12 ч. 1 ст. 23 Закону № 1023 - у розмірі 500 нмдг (8500,00 грн). Про це зазначено і у роз’ясненні ГУ ДПС в Івано-Франківській області.

Окрім всього, можливий ще й адмінштраф, також від Держспоживслужби, згідно з ч. 1 ст. 155 КпАП, як за порушення правил торгівлі у розмірі - від 1 до 10 нмдг (від 17 грн до 170 грн).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.20245031
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202444
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 412
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202498
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202485