• Посилання скопійовано

Як зареєструвати вендинговий апарат в ДПС?

Як зареєструвати вендинговий апарат в ДПС і поєднати його з ПРРО?

Вендингові автомати – це автоматичні апарати, в яких здійснюється торгівля без продавця. Наприклад, кавові апарати, фотокіоск, автомат з іграшками тощо.

Відповідно до ст. 2 Закону про РРО, автомат з продажу товарів (послуг) - реєстратор розрахункових операцій, який в автоматичному режимі здійснює видачу (надання) за готівкові кошти або із застосуванням платіжних карток, жетонів тощо товарів (послуг) і забезпечує відповідний облік їх кількості та вартості, та створює контрольну стрічку в електронному вигляді

Таким чином, з точки зору Закону про РРО вендинговий апарат може бути автоматом з продажу товарів (послуг). Тож і реєструється він в загальному порядку, прийнятому для торгових автоматів.

Але може застосовуватися також інший варіант фіскалізації — облаштування вендингового апарату вбудованим електронним контрольно-касовим реєстратором.

Вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор - реєстратор розрахункових операцій, призначений для забезпечення реалізації фіскальних функцій у складі програмно-технічного комплексу самообслуговування, автоматів з продажу товарів (послуг) тощо (ст. 2 Закону про РРО).

Перед початком роботи торговий автомат має бути переведений у фіскальний режим (зареєстрований у податковій) (див. лист ДФСУ від 05.03.2019 р. № 902/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

Причому фіскалізувати можна тільки торгові автомати, внесені до Держреєстру РРО (див. пп. 3 ст. 3 Закону про РРО).

Причому з наведеного вище випливає, що як торговий автомат, так і вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор відносяться до РРО (реєстратора розрахункових операцій). Вони є різновидами РРО.

Таким чином, і реєструвати та використовувати їх потрібно в порядку, прийнятому для РРО. Такі апарати не є ПРРО.

Процедура реєстрації РРО встановлена Порядком №547 (Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги)).

Наведемо тезисно основні етапи, які слід зробити для реєстрації.

Перше. Під час придбання вендингового апарату слід впевнитися, що він, як торговий автомат, чи вбудований ЕККР включено до Державного реєстру РРО, з урахуванням сфер його застосування та за умови, що строк служби, установлений у технічній документації на РРО, не вичерпався, а також з урахуванням строків первинної реєстрації, установлених Державним реєстром РРО.

Друге. Укладається договір із центром сервісного обслуговування (ЦСО) про технічне обслуговування та ремонт РРО.

Третє. Потрібно подати форму №20-ОПП, якщо вона не подана до того часу, на приміщення, в якому використовуватиметься вендинговий апарат. 

Четверте. Слід подати до податкового органу за основним місцем обліку суб'єкта господарювання як платника податків заяву про реєстрацію РРО за формою №1-РРО (див. п. 4 ч. 2 розд. ІІ Порядку №547). Можна подати в електронному вигляді через електронний кабінет.

Протягом двох робочих днів після отримання реєстраційної заяви податкова служба приймає рішення або про можливість реєстрації РРО, або про відмову у його реєстрації.

П’яте. Якщо прийнято рішення про реєстрацію РРО, податкова служба формує та резервує фіскальний номер РРО в інформаційній системі ДПС та надсилає до ЦСО довідку за ф. № 2-РРО в електронному вигляді (п. 10 гл. 2 розд. ІІ Порядку № 547).

Шосте. Протягом трьох робочих днів з дати надсилання до ЦСО довідки про резервування фіскального номера суб'єкт господарювання повинен забезпечити переведення РРО у фіскальний режим роботи (внесення фіскального номера до фіскальної пам'яті РРО, персоналізація та опломбування РРО в ЦСО).

Після закінчення робіт із введення РРО в експлуатацію ЦСО надсилає до ДПС в електронному вигляді примірники довідки про опломбування РРО та акта введення в експлуатацію РРО (п. 12 гл. 2 розд. ІІ Порядку № 547).

Сьоме. Після отримання цих документів ДПС не пізніше наступного робочого дня проводить реєстрацію РРО шляхом внесення даних до інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС, розміщує в Електронному кабінеті в електронній формі та/або надає (надсилає) суб'єкту господарювання реєстраційне посвідчення РРО за формою № 3-РРО.

Датою реєстрації РРО, яка зазначається в реєстраційному посвідченні, є дата, що відповідає даті внесення даних до інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС.

На цьому реєстрація вважається завершеною і вендинговий апарат можна використовувати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.20245431
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202444
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 414
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202498
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202485